Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica

Trimis la data: 2002-11-21
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.74 / 10
Downloads: 3640
Autor: Mihai Cornea
Dimensiune: 17kb
Voturi: 61
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
Metodologia didactic─â : ├«n 1982, R. Mucchielli definea conceptul de metodologie ca totalitatea metodelor utilizate de o ┼čtiin┼ú─â. ÔÇ×Metodologia didactic─â semnific─â ansamblul metodelor ┼či procedeelor utilizate ├«n procesul de instruire av-nd la baz─â o concep┼úie unitar─â cu privire la actul de predare-├«nv─â┼úare, principiile ┼či legile care-l guverneaz─â.ÔÇŁ
Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
Tehnologia didactică : desemnează demersul întreprins de profesor în vederea aplicării principiilor învăţării într-o situaţie practică de instruire. Conceptul de tehnologie este explicat în două feluri :
-sens restrâns-ansamblul mijloacelor audio-vizuale utilizate în practica educativă.

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
-sens larg-ansamblul structurat al metodelor, mijloacelor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, a strategiilor de organizare a pred─ârii. Tehnologia didactic─â vizeaz─â ┼či aspecte ale mass-mediei ┼či aparatur─â tehnic─â adecvat─â. ├Äns─â, nu se refer─â doar la utilizarea ├«n transmiterea informa┼úiilor a unor mijloace tehnice, ci va include toate componentele procesului de ├«nv─â┼ú─âm├ónt.

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
1.3. Metoda : derivat etimologic din grecescul ÔÇ×methodos-(odos-cale, drum, metha-spre), cuv├óntul metod─â semnific─â drumul spre, calea de urmat pentru atingerea unui scop, modul de c─âutare, de descoperire a adev─ârului sau ÔÇ× drum care conduce la cunoa┼čterea realit─â┼úii ┼či la transformarea acesteia pe baza cunoa┼čteriiÔÇŁ. Ioan Cerghit consider─â c─â metoda este ÔÇ× o cale eficient─â de organizare ┼či conducere a ├«nv─â┼ú─ârii, un mod comun de a proceda care reune┼čte ├«ntr-un tot familiar eforturile profesorului ┼či ale elevului.ÔÇŁ

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
Gaston Mialaret consider─â c─â orice metod─â pedagogic─â rezult─â din ├«nt├ólnirea mai multor factori ┼či din acest punct de vedere, educa┼úia va r─âm├óne mereu o art─â : arta de a adapta la o situa┼úie precis─â, indica┼úiile generale date de c─âr┼úile de metodologie. Metodele de ├«nv─â┼ú─âm├ónt sunt selectate de profesor ├«n func┼úie de finalit─â┼úile educa┼úionale, particularit─â┼úile individuale ┼či de v├órst─â ale elevilor, con┼úinutul procesului de predare-├«nv─â┼úare, natura mijloacelor de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, experien┼úa sa didactic─â.

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
1.4. Procedeul didactic : reprezint─â o secven┼ú─â a metodei, un detaliu, o tehnic─â mai limitat─â de ac┼úiune. 1.5. Forme de organizare : maniera sau modul de lucru ├«n care se desf─â┼čoar─â activitatea educa┼úional─â la nivelul parteneriatului profesor-elev, individual sau ├«n grup. 1.6. Strategia instruirii : este o opera┼úie de proiectare, organizare ┼či realizare a unei suite de situa┼úii de ├«nv─â┼úare.

1.6.1. Mijloc didactic: este un ansamblu de instrumente materiale, produse adaptate ┼či selec┼úionate ├«n mod inten┼úionat pentru a servi nevoilor organiz─ârii ┼či desf─â┼čur─ârii procesului instructiv-educativ.
1.6.2. Mod de organizare a ├«nv─â┼ú─ârii : este definit de George V─âideanu ca fiind un grupaj de metode sau procedee care opereaz─â ├«ntr-o situa┼úie de ├«nv─â┼úare (ore duble sau succesive, ├«nv─â┼úare asistat─â de ordinator, ├«nv─â┼úare bazat─â pe manuale ┼či caiete programate etc.)

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
2. SISTEMUL METODELOR DE INSTRUIRE
2.1. Clasificarea metodelor de învăţământ

Educa┼úia ┼či ┼čcoala de azi au renun┼úat la ideea existen┼úei unei metode absolute, universal valabile, sus┼úin├ónd o meteodologie flexibil─â, u┼čor de adaptat, dar ┼či eficient─â. Ritmul alert al vie┼úii ┼či noua viziune asupra cunoa┼čterii ┼či rolului ei ├«n istoria dezvolt─ârii personalit─â┼úii umane au deschis noi direc┼úii de diversificare a c─âilor de realizare a ac┼úiunii instructiv-educative. ├Än opinia Elenei Danciu cele mai cunoscute clasific─âri de metode adopt─â urm─âtoareale criterii :

Metodologia si tehnologia instruirii in activitatea didactica
a) Istoric: care face distinc┼úia ├«ntre metode tradi┼úionale (expunerea, conversa┼úia, exerci┼úiul) ┼či metode noi ( algoritmizarea, problematizarea, brainstorming-ul, ├«nv─â┼úarea programat─â). Consider─âm c─â nimeni nu poate garanta c─â tot ce e vechi este obligatoriu dep─â┼čit, iar ce ste nou nu este ├«ntotdeauna modern.
b) criteriul gradului de generalitate: metode generale ( expunerea, prelegerea, conversa┼úia, cursul magistral) ┼či metode speciale ( exerci┼úiul moral).
c) criteriul bilateralităţii procesului de învăţământ:
-metode de predare
-metode de învăţare
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.