Metodologie sociologie

Trimis la data: 2014-07-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_A
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orice stiinta, al carei obiect il constituie o anumita dimensiune a realitatii empirice, poseda si uzeaza de un arsenal de mijloace prin care se incearca accesul la realitatea investigata precum si transformarea datelor brute culese in date stiintifice, adica intr-un soi de "materie prima" pentru aparatul teoretic al disciplinei in cauza. Aceste mijloace - fizice si intelectuale - unele specifice fiecarei stiinte, altele comune unui grup de discipline ori chiar tuturor stiintelor, constituie ceea ce s-ar putea numi domeniul metodologic al stiintei respective.
Fireste ca de eficacitatea instrumentelor de cercetare depinde in buna masura de soliditatea unei stiinte, capacitatea ei de a descrie, explica si prognoza fenomenele abordate. Iata de ce specialistii din orice ramura de stiinta se intereseaza de posibilitatea perfectionarii mijloacelor de cercetare si -nu o data - aceiasi cercetatori se ocupa nu numai de studii pozitive, adica ale fenomenelor naturale sau sociale, ci realizeaza si studii metodologice, al caror scop este tocmai evaluarea eficacitatii mijloacelor folosite deja si ameliorarea acestora sau inventarea unora noi.

Reflectia metodologica se regaseste cu o intensitate si o frecventa deosebit de mari in campul stiintelor socioumane, ca urmare, pe de o parte, a faptului ca realitatea urmarita de aceste discipline este de o factura deosebita de cea proprie stiintelor fizico-naturale si, pe de alta parte - si, probabil, tocmai pornind de la aceasta diferenta, care inseamna intai de toate o complexitate sporita a universului sociouman -, din cauza unor mai modeste reusite in explicarea si predictia fenomenelor sociale, comparativ cu ceea ce "produc" stiintele naturii.

In capitolul precedent s-au sugerat cateva dintre problemele speciale care apar in fata cercetatorilor din domeniul socioumanului, in general, si a sociologului, in particular. Aici vom mentiona doar ca disputele asupra "naturii realitatii sociale" se transfera si in domeniul metodologic, ajungandu-se si aici la pozitii opuse. La o extrema se plaseaza ganditorii care sustin ca stiintele sociale trebuie sa uzeze exact de aceleasi metode ca si stiintele naturii - altfel ar fi improprie folosirea termenului de stiinta in cazul lor - si, la alta, cei care postuleaza o ruptura metodologica totala, considerand ca, pentru o realitate esentialmente de natura spirituala, metodele si procedurile stiintelor experimentale sunt irelevante.

Amploarea diferendumului metodologic sugerat in faza anterioara este nebanuit de mare pentru cititorul cu putine lecturi in domeniu, asa ca vom evita sa abordam aceasta chestiune, pentru a nu cadea in pacatul unor simplificari nepermise. Totusi, vom fi nevoiti sa ne exprimam propria pozitie. Lucrul nu este deloc dificil, intrucat optiunea noastra coincide cu cea a majoritatii sociologilor care fac sociologie. Pentru a fi stiinta, sociologia trebuie sa se supuna canoanelor de stiintificitate, in general recunoscute de comunitatea stiintifica (verificabilitatea rezultatelor, obiectivitate, neutralitate axiologica etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.