Metonimie

Trimis la data: 2010-10-04
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 26
Autor: Daniela Popoescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. metonymie, lat. metonymia "inlocuirea unui nume cu altul". Figura de stil inrudita cu metafora (v.), care consta in a numi un obiect prin intermediul unui termen desemnand un alt obiect, legat cu primul printr-o relatie logica. Astfel, in vorbirea obisnuita se exprima adesea continutul prin ceea ce cuprinde, opera - prin numele autoAZrului, o notiune morala printr-una fizica, numele unui produs - prin locul de origine.
Exemple: "a bea un pahar" (continutul unui pahar), cineva "poseda un Luchian" (un tablou de Luchian); "a-si pierde capul" (a-si pierde mintea, a fi zapacit); "a gusta un Cotnari" (a gusta un vin de Cotnari). In poezie, M. are la baza aceleasi substituiri, carora trebuie sa le adaugam, ca mai importante, pe acelea dintre cauza si efect si dintre abstract si concret.

Exemple: "- Ia, eu fac ce fac de mult / Iarna viscolu-l ascult, / Crengile-mi rupandu-le / Apele AZastupandu-le, / Troienind cararile / Si gonind cantarile" (M. EmiAZnescu, Revedere). Apele inghetate sunt astupate, inmormantate, nu se mai vad; cantarile se refera, evident, la pasarile codrului, plecate in timpul iernii.

Ca si metafora, M. este o figura de stil de o mare forta plastica, evitand expresia tocita si apeland la sintagme sau ingeAZmanari de cuvinte capabile sa declanseze emotii estetice.

Exemple: "si-nlantuindu-mi gatul cu brate de zapada" (M. Eminescu, StriAZgoii); "De l-au prins apoi dusmanii, l-au legat si i-au scos ochii / Ca dovada de ce suflet sta in pieptii unei rochii" (M. Eminescu, Scrisoarea V); "Luna-si picura argintul / Tremurandu-1 pe fereastra" (O. Goga, Pace).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.