Metrologie

Trimis la data: 2011-02-23
Materia: Astronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 775
Autor: Altiema Altiema
Dimensiune: 11kb
Voturi: 40
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Etalonul- un mijloc de mas destinat definirii, reproducerii, determinarii, conservarii sau generarii uneia sau mai multor valori cunoscute ale unei marimi ptu a servi ca referinta in compararea altor mijloace de masurare cu etalonul. Etolonul poate fi: o masura etalon, un aparat de mas etalon, un traductor etalon sau un ansamblu de mas etalon. /Precizarea instrumentala este cea mai importanta caracteristica metrologica a mijloacelor de masurare, ea poate fi obtinuta, determ si verificata numai prin compararea mijlocului de masura cu un etalon.Aceasta operatie de comparare numita etalonare se executa la fabricarea oricarui mijloc de masurare.
Operatiile fundamentale realizate de etaloane sunt:
-generarea principalelor unitati de masura in comformitate cu definitiile lor,
-mentinerea sau conserva unitatilior de mas constante in timp in toate lab de metrol pe plan nation si interna,
-corelarea intre ele a unitatilor de masura, derivarea altor unitati, extinderea la multipli si submultipli ai unitatilor de masura si trecerea de la regim static la regim dinamic.

Din categoriile de etaloa ptu efectuarea acestor operat fac parte: etal de definitie, de conservare, de transfer.Etaloanele de definitie constitue referinta initiala ptu masurarea unei marimi in comformitate cu definitia unitatii sale de masura. Ele genereaza unitatea de masura prin materializarea definitiei sale in cadrul unui experiment fizic bazat pe aceasta definitie.

Etaloanele de conservare pastreaza o anumita valoare a unei marimi fizice cu o buna stabilitate in timp. Aceasta valoare caracteristica etalonului de conservare trebuie determinata prin comparatie cu un etalon de definitie sau cu alte etaloane de conservare.

Etaloane de transfer realizeaza trecerea de la etaloanele de conservare la etaloanele ale unor marimi derivate, la etaloane ale aceleiasi marimi dar de valori diferite.Etaloanele de derivare reprezinta niste etaloane ptu transfer dimensional cu ajutorul carora se reproduce o marime derivata pe baza unei ecuatii fizice in functie de alte marimi cunoscute.Etaloanele ptu transfer adimensionalse numesc etaloane de raport.

Etaloanele ptu transfer static-dinamic sunt destinate transpunerii in regim de variatie sinusoidala, in impulsuri sau alta dddependenta de timp a unor marimi de valoare cunoscuta.Se cunosc si alte etaloane ptu marimi ca forta, tensiune electrica, curent electric, putere electrica.
Sistemul national de etaloane reprezinta baza tehnica care asigura conservarea si tensmiterea unitatilor de masura, fiind gestionat de organismul national de metrologie.

2.Clasificarea etaloanelor dupa componenta. Un mijloc de masurare care indeplineste singur rolul de etalon constitue un etalon individual( de ex: etalon de masa 1 kg, manometru etalon, voltmetru etalon).
Un gup de mijloace de masurare de acelasi tip cu caracteristici metrologice apropiate, asociate ptu a indeplini impreuna rolul de etalon formeaza un etalon colectiv. Valoarea care se atribue etalonului colectiv este media valorilor individuale obtininduse prin aceasta un etalon cu caracteristici superioare(de ex:grup de etaloane normale, grup de lampi incandescente).

Un grup de etaloane individuale cu valori nominale diferite, asociate ptu a acoperi un interval de valori reprezinta serie de etaloane(ex:serie de greutati etalon).

Un etalon poate fi etalon pasiv sau activ, dupa cum este lipsit de transformari de energ sau din potriva sediul unor transformari de energ (ex:etalo pasive-greutate ealon, rezistor etalon; etal active-interferometrul, dinamometrul).

Etaloane bazate pe fenomene atomice se numesc: etaloane atomice(ex-etalon de timp si frecventa cu ceziu).Un etalon cu o componenta complexa care serveste la determinarea, masurarea sau reproducerea unei marimi de valori cunoscute, pe baza unei metode acceptate ca metoda de referinta se numeste instalatie etalon(ex:instalatii interferometrica, etalon de lungime).

3.Subordonarea etaloanelor dupa precizia lor. Etalonul unei marimi fizice care are cele mai inalte caracteristici metrologice constitue etalonul primar al marimii respective. Etaloanele primare servesc la transmiterea unitatilor de masura catre etaloane cu caracteristici inferioare. /Conceptul de etalon primar se aplica atit unitatilor de masura fundamentale cit si celor derivate.

Etaloanele ale caror valori sint stabile prin comparatiile directa sau indirecta cu etalonul primar constitue etalonul secundar. /Etaloanele secundare de precizia cea mai ridicata sint etaloane secundare de ordinul l, acestea se compara direct cu etalonul primar. /Etaloanele secundare de ordinul ll de o precizie mai joasa se compara cu etaloane secundare de ordinul l ptu stabilirea valorii lor.

In acelasi mod etaloanele secundare de ordinul lll de precizie mai scazuta se compara cu etaloane secundare de ordinul ll. Etaloanele secundare de diferite ordine pot avea acelasi tip cosecutiv sau pot avea principii, componente si constructie diferite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.