Mexic

Trimis la data: 2006-03-11
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 21
Autor: Irina Stamache
Dimensiune: 85kb
Voturi: 814
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mexic - Ciudad de Mexico, una din marile metropole ale lumii, situat in extremitatea sudica a Podişului Mexican, la 2.250 m; zona depresionara din platoul Anahuac, in care se gaseste oraşul, este presărata cu lacuri (Texcoco, Xochimilco, Chalco s.a.) si dominata de conuri vulcanice intre care Popocatepetl si Iztaccihuatl. Suprafaţa de 385 km2; Pe actualul teritoriu al oraşului, aztecii întemeiază, in 1.176 Tenochtitlan, capitala din 1.321 a strălucitului Imperiu Aztec. Mexic
Mexic - Cucerit de H. Cortes in 1.519, el este distrus de acelaşi conquistador spaniol doi ani mai tarziu. Noul oraş inaltat de spanioli devine, in 1535, capitala Viceregatului Noii Spanii, iar in 1824 a republicii mexicane independente, martor al tuturor momentelor însemnate din istoria atât de tumuloasa a tarii.

Mexic - Caracteristici geografice: Un platou înalt ocupa aproape doua treimi din suprafaţa tarii, cu câmpii de coasta joase de-a lungul celor doua laturi. Doua lanţuri muntoase, Sierra Nevada la vest si Munţii Stancosi la est, continua din S.U.A. in Mexic. Acestea se numesc Sierra Madre de Vest si Sierra Madre de est, ambele de peste 3000m, cu unele vârfuri de peste 5000m. Platoul este impartit de bazine, vai si blocuri muntoase intr-o serie de regiuni mai mici. Cutremurele si erupţiile vulcanice sunt frecvente. Câmpii mlastinoase acoperă marea parte a depresiunilor de pe coasta de est, in special in sudul Mexicului.

Condiţii naturale:
Relief – este variat, cuprinzând lungi lanţuri muntoase, întinse podişuri, câmpii, depresiuni etc. Pe teritoriul mexican se desfasoara, pe direcţia V – SE doua mari lanţuri muntoase. Podişul Mexican este închis spre S de un lanţ muntos, Sierra Volcanica Transversal, care atinge cele mai mari altitudini de pe teritoriul mexican.

Clima – Mexicul are mari variaţii de clima. La Acapulco temperatura medie este de 26oC in ianuarie si de 29oC in iulie, cantitatea de precipitaţii fiind de numai 7cm pe an. Temperatura medie la Mexico este de 12oC, respectiv 18oC, cantitatea de precipitaţii fiind de 55cm, iar in oraşul Merida din sud cifrele sunt de 23oC, respectiv 28oC si 90cm de precipitaţii.

Agricultura – Cea mai mare parte a Mexicului e mult prea secetoasa pentru agricultura si multe regiuni au soluri de proasta calitate. Doar 13% din suprafaţa pamantului poate fi folosita pentru culturi si alte 39% pentru pasunat. Peste 25% din forta de munca este angajata in agricultura, dar importul alimentelor este inca esential pentru populatia in crestere. Problemele cu apa se reduc in prezent pri proiecte de irigatii.

Raurile Rio Grande si Colorado sunt importante in nord, unde se cultiva fructe, legume si bumbac in cateva ferme productive. Multe parti ale platoului sunt folosite numai pentru agricultura de subzistenta, aici cultivandu-se porumb, care ocupa 43% din totalul terenului cultivat, precum si grau, sorg si fasole. In deprsiunile din Golf se cultiva trestie de zahar si fructe. Bauturile, inclusiv tequila, se obtin din cactus, agava, iar in nord este raspandita cresterea vitelor pentru carne.

Mineritul – Mexicul este bogat in minerale si surse de energie se gasesc din belsug. Se extrag peste 150 de milioane de tone de petrol, 37.160 de milioane de m3 de gaze naturale si 9 milioane de tone de carbuni.

Silvicultura si pescuitul – 23% din suprafaţa tarii este impadurita, indeosebi cu pini si molizi, dar exista si unele cu copaci cu lemn de esenta tare, cu mahon, abanos, lemn de trandafir. Silvicultura comerciala se practica in Sierra Madre. Cauciucul brut, pentru guma de mestecat, se obtine din Yucatan. Captura de peste este de peste 1 milion de tone pe an si include creveti, ton si rechini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.