Mi-astept amurgul

Trimis la data: 2011-03-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 19
Autor: Marius
Dimensiune: 11kb
Voturi: 41
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "Mi-astept amurgul" face parte din volumul de poezii Poemele Luminii aparut in 1919, Poemele luminii. Este una dintre putinele poezii ale lui Blaga cu un sens profund ortodox. Pentru cei care nu stiu, soarele este pentru Blaga soarele patimilor, incandescenta pasiunilor juvenile. Nu au decat sa citeasca un alt poem binecunoscut din acelasi volum, Liniste (va mai amintiti refrenul sau: Atata liniste-i in jur de-mi pare ca aud / cum se izbesc de geamuri razele de luna), pentru ca sa regaseasca aceeasi metafora a patimilor fierbinti, cu referire la cei tineri, cu sange tanar inca-n vine, / cu patimi mari in sange, / cu soare viu in patimi.
Patimile sunt aici, la Blaga, exact ceea ce inteleg ortodocsii prin patimi pacatoase, ca doar Blaga era fiu de preot si absolvent de seminar teologic. Asa incat, atunci cand el spune am prea mult soare in mine, solaritatea aceasta nu este una fericita, benefica, nu este o lumina spirituala, ci expresia de mai sus este un oximoron duhovnicesc, denumind un soare intunecat, ce reprezinta focul patimilor demonice care clocotesc in omul pacatos.

Insusi poetul considera o nefericire prezenta in el a acestui soare al patimilor necurate. Constatarea si regretul lui sunt ale omului care simte ca a fost chemat in lume pentru un scop cu mult mai inalt decat a trai sub soarele acestei lumi trecatoare, sub acest soare material, si cu inima aplecata spre pamant si spre lucrurile pieritoare.

Dorul lui de viata vesnica se aprinde privind cerul instelat, cerul cu stele pe care Eminescu, in urma lecturilor sale din Scriptura si din cartile Bisericii, il numea catapeteasma lumii (in Scrisoarea I).

Pentru ca cerul instelat este catapeteasma naturala pe care ne-a creat-o Dumnezeu, ca sa intram cu mintea dincolo de ea, in intelegerea faptului ca exista un singur Dumnezeu care a facut cerul si pamantul (Fac. 1, 1) si despre a Carui slava povestesc cerurile (Cerurile povestesc slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria, zice Ps. 18, 1).

Iar catapeteasma din Biserica este chipul Imparatiei Cerurilor, cu Soarele Hristos si stelele Sfintilor pe ea. Asadar, Blaga privea cerul instelat, si a avut o luminare a harului, cuprinzandu-l dorul dupa viata vesnica si dupa cerul netrecator al Sfintilor.

In acel moment si-a dorit sa vina mai degraba ceasul mortii, sa apuna soarele patimilor si sa rasara stelele descoperirilor dumnezeiesti, precum si adevarata frumusete duhovniceasca a sufletului sau, asa cum a fost creata de Dumnezeu, frumusete care, inca in viata fiind, era eclipsata de soarele grosier al patimilor pamantesti.

Moartea, semnalata prin metaforele amurgul, noaptea si durerea, inseamna despartirea de trup si de alipirea patimasa de cele trupesti, iesirea in lumina dumnezeiasca, acolo unde rasar stelele frumusetii spirituale pe care a zidit-o Dumnezeu in noi, cand ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa.

Acesta este adevarul dogmatic al Bisericii Ortodoxe, pe care Blaga l-a exprimat aici poetic. Insa merg dupa moarte in lumina dumnezeiasca numai cei care au trait drept si cuvios sau care s-au pocait pentru pacatele lor. Ceea ce ne dorim sa fi facut si Blaga inaintea mortii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.