Mic dictionar de politologie

Trimis la data: 2015-03-20
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_O
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Democratia
[lb. greaca, "suprematia/ puterea poporului"]- forma de organizare si de conducere statala in care puterea vine de la popor si in care acesta si-o exprima in mod direct sau (si) indirect. Democratia a aparut pe continentul european mai intai in polis-urile grecesti sub forma unei democratii directe sau imediate.
Democratia moderna a aparut de pe urma luptelor religioase ale calvinistilor din secolul XVII, mai ales in Scotia, Anglia si Olanda, zone in care comunitatea s-a impus ca sustinator al vietii religioase si politice, mai apoi transparand in teoriile iluministe, mai ales in teoriile cu privire la libertate si egalitate si la importanta normativa a gandirii rationale a individului. Fundamentale in acest sens au fost teoriile lui J. J. Rousseau despre suveranitatea poporului ca drept unic si inalienabil.

Prima tara moderna si democratica a fost SUA. In Europa, Revolutia Franceza a adus cu sine si primul stat constituit pe principii democratice. Democratia apare in occident in forme deosebit de distincte: in primul rand exista o deosebire clara intre democratia plebiscitara si cea reprezentativa. Democratia plebiscitara se distinge prin posibilitatea apelarii la decizii populare directe, poporul putand alege organul suprem al statului, acesta putand in plus, prin organizarea unui referendum, sa dobandeasca calitatile de organism legiuitor.

Dar si in aceasta situatie, parlamentul isi pastreaza functia de organ legislativ. Deciziile plebiscitare sunt doar cazuri exceptionale. Ele apar cel mai des in Elvetia. - In democratiile reprezentative nu exista nici un fel de decizie de acet fel. O alta deosebire importanta se poate face intre democratia parlamentara si cea ne-parlamentara. Prin parlamentarism nu intelegem in primul rand prezenta si functionarea parlamentului, ci dependenta guvernului de votul de incredere acordat de puterea legislativa. - La polul opus se afla Statele Unite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.