Michelangelo Buonarroti

Trimis la data: 2009-11-04
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 1438
Autor: Cauneac mirela
Dimensiune: 7kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Michelangelo Buonarroti
Michelangelo Buonarroti (n.6 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo - d.18 februarie 1564, Roma), alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renaşterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură şi arhitectură. A scris şi poezii, în special în genul sonetului şi madrigalului.
Referat despre Michelangelo Buonarroti
Catedrala Sfantul Petru din Vatican este renumita prin bogatia de fresce, mozaicuri, dantelarii in piatra si marmura, picturi, sculpturi, dar una dintre atractiile principale ramane celebra sculptura a lui Michelangelo, Pieta, amplasata chiar la intrare, intr-o nisa in partea dreapta. Opera din tinerete a marelui architect renascentist – nu avea decat 24 de ani cand a creat-o, in 1499 – aceasta sculptura atrage privirile ca un magnet. Construita pentru a decora monumental funerar al cardinalului francez Jean de Billheres, sculptura a fost mutata in locatia actuala in secolul al XVIII-lea.

Nu exista o reprezentare mai fireasca, mai naturala, mai impresionanta prin simplitatea ei a unei teme clasice: Maria tinandu-l in brate pe Iisus Hristos coborat de pe cruce, tema imprumutata din arta nord - europeana. Fecioara Maria este tanara, este frumoasa, simboluri menite sa demonstreze puritatea, inocenta, inspirate din pasiunea artistului pentru opera literara a lui Dante Alighieri, Divina Comedie. Durerea nu este strigata, este exprimata prin privirea pierduta si gestul mainii stangi, cazuta pe langa corp, ce parca ne spune ca nu mai este nimic de facut, subliniind resemnarea in fata mortii.

Prin aceasta lucrare Michelangelo sintetizeaza inovatiile din sculptura ale predecesorilor sai din secolul al-XV-lea, adaugand la aceasta monumentalitatea specifica sculptorilor renascentisti ai secolului XVI.
Statuia lui David (1501-1504) a fost realizată din însărcinarea consiliului municipal al Florenţei. David apare ca un personaj plin de energie şi forţă, chipul minunat finisat şi privirea îndreptată către stânga îi conferă un aspect hotărât şi brav.

Cioplit într-un bloc de marmoră având o înălţime de patru metri, personifică forţa şi siguranţa. A fost nevoie de trei zile pentru a transporta statuia în piaţa Signoria din centrul Florenţei. În anul 1873, pentru a-l proteja de intemperii, originalul va fi mutat în interiorul Muzeului Academiei de Belle-Arte, locul lui din piaţă fiind ocupat de o copie.

Alte opere sculpturale ale lui Michelangelo sunt Moise (în biserica San Pietro in Vincoli, Roma), Sclav înlănţuit şi Sclav murind (prevăzuţi pentru mausoleul papei Iuliu al II-lea, în prezent în Muzeul Luvru di Paris), grupul statuar Ziua şi Noaptea, Amurgul şi Aurora la mormântul lui Giuliano de Medici, Il Pensioroso (Gânditorul) reprezentându-l pe Lorenzo Magnificul, grupul de sclavi (aşa zişii Giganţi), sculpturi neterminate aflate în Muzeul Academiei din Florenţa. Ultimele sculpturi cu tema Pietà se deosebesc de cea din tinereţe printr-un dramatism impresionant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.