Microbiologia produselor alimentare

Trimis la data: 2015-05-08 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marina_R Dimensiune: 537kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Microbiologia produselor alimentare, stiinta microbiologica cu caracter aplicativ, are drept obiect de studiu cunoasterea naturii si activitatii metabolice a microorganismelor, care pot contamina materiile prime, semifabricatele, produsele finite in scopul prevenirii alterarii alimentelor sau a imbolnavirii populatiei prin consum de alimente contaminate cu microorganisme patogene sau toxicogene.
In cadrul disciplinei sunt studiate microorganismele utile folosite drept culturi starter in fermentatii ce stau la baza biotehnologiilor alimentare.

Drojdiile reprezinta un grup taxonomic complex si heterogen de microorganime monocelulare de tip eucariot care se inmultesc prin inmugurire (mitoza), ca forma generala de reproducere si in mod particular, prin ascospori formati pe cale asexuata si sexuat (in urma proceselor de conjugare intre celule).Importanta si rol. Avand drept caracteristica principala capacitatea de a produce fermentarea glucidelor simple in anaerobioza, cu formare de alcool etilic si dioxid de carbon, drojdiile fermentative sunt utilizate industrial in biotehnologii alimentare la fabricarea spirtului de fermentatie, a vinului, a berii si painii.

Drojdiile au o compozitie chimica valoroasa si dupa cultivare in conditii de aerare si prelucrare sunt utilizate ca sursa de protein in mlimentatia umana (cu denumirea da SCP - single cell protein - proteine din monocelulare) sau in alimentatia animalelor, deoarece, pe langa 45-55% proteina bruta s.u., aduc in ratie aminoacizi si vitamine ale grupului B.In microbiologia industriala din biomasa de drojdie se obtin: plasmolizate, autolizate, folosite ca aditivi alimentari sau pentru imbogatirea in substante azotate a mediilor de cultura destinate fermentatiilor.

Cu ajutorul drojdiilor se pot obtine avantajos. In conditii industriale, vitaminele hidrosolubile (B1, B2, PP, ergosterol), enzime (i�a-fructofuranozidaza si i�a-galactozidaza), iar prin metode de inginerie genetica, din mutanti ai speciei Saccharomyces cerevisiae, s-a obtinut interferonul - substanta cu efect antiviral si citostatic.
Raspandire in natura. Drojdiile au o larga raspandire in mediul ambiant, fiind intalnite in toate habitatele naturale: sol, ape, aer, plante, animale.

In sol, celulele de drojdie se intalnesc in straturile superficiale, pana la adancimi de aproximativ 30 cm, in concentratii de 102-2x105 g-1. Cantitatea creste in solurile viilor si gradinilor, ca urmare a imbogatirii solului in substante nutritive furnizate de fructele care cad la sol si sufera lent putrezirea. Din sol, prin actiunea unor factori fizici, mecanici si biologici, microorganismele ajung temporar in aer si se raspandesc la distante mari; din sol si aer drojdiile pot ajunge in ape, unele specii fiind intalnite chiar la adancimi de 4000 m.
In mod permanent, drojdiile se afla in microbiota epifita a plantelor(flori, fructe, frunze, radacini).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.