Microbiologia produselor alimentare

Trimis la data: 2015-05-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_R
Dimensiune: 537kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Microbiologia produselor alimentare, stiinta microbiologica cu caracter aplicativ, are drept obiect de studiu cunoasterea naturii si activitatii metabolice a microorganismelor, care pot contamina materiile prime, semifabricatele, produsele finite in scopul prevenirii alterarii alimentelor sau a imbolnavirii populatiei prin consum de alimente contaminate cu microorganisme patogene sau toxicogene.
In cadrul disciplinei sunt studiate microorganismele utile folosite drept culturi starter in fermentatii ce stau la baza biotehnologiilor alimentare.
Drojdiile reprezinta un grup taxonomic complex si heterogen de microorganime monocelulare de tip eucariot care se inmultesc prin inmugurire (mitoza), ca forma generala de reproducere si in mod particular, prin ascospori formati pe cale asexuata si sexuat (in urma proceselor de conjugare intre celule).Importanta si rol. Avand drept caracteristica principala capacitatea de a produce fermentarea glucidelor simple in anaerobioza, cu formare de alcool etilic si dioxid de carbon, drojdiile fermentative sunt utilizate industrial in biotehnologii alimentare la fabricarea spirtului de fermentatie, a vinului, a berii si painii.

Drojdiile au o compozitie chimica valoroasa si dupa cultivare in conditii de aerare si prelucrare sunt utilizate ca sursa de protein in mlimentatia umana (cu denumirea da SCP - single cell protein - proteine din monocelulare) sau in alimentatia animalelor, deoarece, pe langa 45-55% proteina bruta s.u., aduc in ratie aminoacizi si vitamine ale grupului B.In microbiologia industriala din biomasa de drojdie se obtin: plasmolizate, autolizate, folosite ca aditivi alimentari sau pentru imbogatirea in substante azotate a mediilor de cultura destinate fermentatiilor.

Cu ajutorul drojdiilor se pot obtine avantajos. In conditii industriale, vitaminele hidrosolubile (B1, B2, PP, ergosterol), enzime (i�a-fructofuranozidaza si i�a-galactozidaza), iar prin metode de inginerie genetica, din mutanti ai speciei Saccharomyces cerevisiae, s-a obtinut interferonul - substanta cu efect antiviral si citostatic.
Raspandire in natura. Drojdiile au o larga raspandire in mediul ambiant, fiind intalnite in toate habitatele naturale: sol, ape, aer, plante, animale.

In sol, celulele de drojdie se intalnesc in straturile superficiale, pana la adancimi de aproximativ 30 cm, in concentratii de 102-2x105 g-1. Cantitatea creste in solurile viilor si gradinilor, ca urmare a imbogatirii solului in substante nutritive furnizate de fructele care cad la sol si sufera lent putrezirea. Din sol, prin actiunea unor factori fizici, mecanici si biologici, microorganismele ajung temporar in aer si se raspandesc la distante mari; din sol si aer drojdiile pot ajunge in ape, unele specii fiind intalnite chiar la adancimi de 4000 m.
In mod permanent, drojdiile se afla in microbiota epifita a plantelor(flori, fructe, frunze, radacini).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.