Microbiologie generala

Trimis la data: 2015-05-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 80
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Adriana_T
Dimensiune: 131kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Microbiologia este stiinta care se ocupa cu studiul microorganismelor. Microorganismele constituie un grup foarte mare de organisme, diferite ca natura, forma si activitate biologica, cu o organizare unicelulara si o structura interna relativ simpla, avand insa caractere comune dimensiunile microscopice care le fac invizibile cu ochiul liber.
Din grupul microorganismelor fac parte bacteriile, ciupercile microscopice (mucegaiurile si levurile), algele unicelulare si protozoarele.
Microbiologia este o stiinta relativ tanara, datorita faptului ca din lipsa mijloacelor de investigatie, oamenii de stiinta s-au ocupat in primul rand de vietuitoarele vizibile. Existenta microorganismelor ca agenti etiologici ai unor boli, era insa banuita inca din antichitate.
Hipocrat (400 i.e.n.) intemeietorul medicinei, considera doi factori responsabili de aceste boli: unul intrisec, reprezentat de contributia bolnavului si altul extrinsec, constand dintr-o alterare necunoscuta a aerului care devine nociv.

Aceasta prima ipoteza asupra etiologiei bolilor infectioase a persistat multa vreme sub forma teoriei miasmelor (gr.miasma = emanatie putreda, murdarie).
Varon (100 i.e.n.), considera ca alterarea aerului (gr. malaria = aer rau) este determinata de animale foarte mici, invizibile care patrund in organism prin gura si prin nari.
Fracastor (1488-1553) intuieste foarte corect una dintre caracteristicile esentiale ale bolilor produse de microorganisme si anume contagiozitatea lor.

El arata ca "infectia este aceeasi pentru cel care a primit-o si pentru cel care a dat-o" si ca ea este produsa de "particule mici si imperceptibile" care trec de la un organism bolnav la altul sanatos.
Antony Leeuwenhoek (1632-1723) reuseste descoperirea microorganismelor folosind ca microscop un sistem de lentile biconvexe de constructie proprie, cu o putere de marire de 40-275 x. El observa protozoare, alge, nematozi, levuri si bacterii pe care le descrie si deseneaza in lucrarea sa "Arcana naturae ope microscopiorum detecta" (Tainele naturii descoperite cu ajutorul microscoapelor (1675).

Desi, descoperirile lui Leeuwenhoek au starnit admiratia si interesul oamenilor de stiinta, studiul microorganismelor a ramas in continuare empiric, constituind doar o preocupare a amatorilor de curiozitati ale naturii. In felul acesta se acumuleaza numai date disparate cu privire la forma, structura, marimea si distributia in natura a acestor microorganisme. K. Linnaeus, celebru botanist, in opera sa "Systema naturae" (1735) incearca o sistematizare a vietuitoarelor cunoscute, reunind toate microorganismele intr-un grup denumit semnificativ "Chaos".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.