Microfoane si doze

Trimis la data: 2004-05-26 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 26 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Manuel Dimensiune: 486kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Traductoarele electroacustice sunt subansambluri funcţionale care transformă energia acustica în energie electrică şi invers. În funcţie de energia primară cu care lucrează le deosebim:  - traductoare care transformă sunetele(micile deplasări de natură mecanică ce sunt date de undele sonore) în curentul electric de audiofrecvenţă(AF) : microfoane, doze de redat discuri - traductoare care transformă curenţii electrici de audiofrecvenţă în sunete : casca, difuzorul, gravorul de disc

Traductoarele electroacustice sunt subansambluri funcţionale care transformă energia acustica în energie electrică şi invers.
În funcţie de energia primară cu care lucrează le deosebim:
- traductoare care transformă sunetele(micile deplasări de natură mecanică ce sunt date de undele sonore) în curentul electric de audiofrecvenţă(AF) : microfoane, doze de redat discuri
- traductoare care transformă curenţii electrici de audiofrecvenţă în sunete : casca, difuzorul, gravorul de disc
O altă categorie de traductoare o constituie capetele de redare-imprimare a magnetofoanelor şi casetofoanelor, care transformă câmpul magnetic variabil în curent de AF şi invers.
Sursele de semnal şi transductoarele electroacustice sunt parţi componente indispensabile ale aparaturii electronice destinate reproducerii şi transmiterii programelor sonore.
Este bine de ştiut că numai cunoscând construcţia şi modul de funcţionare al elementelor ce intra în componenţa surselor de semnal şi a traductoarelor electroacustice se va putea asigura o întreţinere eficientă care să mărească durata de funcţionare.

CONŢINUT PROPRIU-ZIS
1. Structura generală a unui traductor

Pentru măsurarea mărimilor fizice care intervin într-un proces tehnologic este necesară, de cele mai multe ori, convertirea(traducerea) acestora în mărimi de o altă natură fizică, convenabile pentru celelalte elemente din cuprinsul SRA. De exemplu, o temperatură sau o presiune sunt convertite în mărimi de natură electrică-tensiune, curent electric-proporţionale cu mărimile generale care pot fi utilizate şi prelucrate de celelalte elemente de automatizare ale SRA(comparatoare, regulatoare automate,etc.).
Se numeşte TRADUCTOR acel element al SRA care realizează convertirea unei mărimi fizice-de obicei neelectrică─în mărime de altă natură fizică─de obicei electrică-proporţională cu prima sau dependentă de aceasta, într-un fel prestabilit, în scopul utilizării într-un sistem de automatizare.
Există o largă varietate de traductoare, structura lor fiind mult diferită de la un tip de traductor la altul. Se poate stabili o structură generală a unui traductor(fig.1).

Fig.1 Structura generală a unui traductor
ES─ element sensibil; AD─ adaptor; SE─ sursă de energie inclusă

Mărimea de la intrarea traductorului i(reprezentând valori de presiune, temperatură, turaţie, etc.) este convertită de elementul sensibil ES într-o mărime intermediară l care se aplică adaptorului AD(convertorul de ieşire). Acesta transformă mărimea l în mărime de ieşire y de obicei de natură electrică(tensiune, curent, rezistentă, etc.) ce poate fii observată sau prelucrată mai uşor în circuitul de reglare. Convertorul de ieşire are totodată rolul de a realiza şi o adaptare cu celelalte elemente din cadrul SRA.

2. Caracteristicile generale ale traductoarelor

Se pot stabili următoarele categorii generale, valabile pentru orice traductor :
- natura fizică a mărimilor de intrare şi de ieşire(curent, tensiune, rezistenţă, temperatură, debit, nivel, etc.)
- caracteristica statică a traductorului, care reprezintă grafic dependenţa y= f(i) dintre mărimile de ieşire respective de intrare a traductorului
- domeniul de măsurare, definit de pragurile superioare de sensibilitate i max. şi y max. şi de cele inferioare i min. şi y min.
- panta absolută(sensibilitatea) Ka reprezentând raportul dintre variaţiile mărimilor de ieşire Δy, respectiv de intrare Δi (fig. 2) :
K=
- panta medie(Km), reprezentând coeficientul unghiular (panta) dreptei care aproximează caracteristica statică reală a traductorului(fig. 2):
Km= tgα ≈ Ka

Fig. 2 Caracteristica statică a unui traductor

- puterea consumată la intrare(de obicei, o putere mică sau foarte mică, de ordinul câtorva waţi sau miliwaţi, sau chiar mai puţin). Consumul propriu, fiind, de regulă, neglijabil, înseamnă că puterea transmisă elementului următor este insuficientă pentru a determina o acţionare; de aceea, în schemele de automatizare un traductor este urmat, aproape întotdeauna de un amplificator.

3. Sursele de semnal
Funcţional, sursele de semnal se pot împarţi în trei mari categorii principale :
Din prima categorie fac parte traductoarele electromagnetice : microfoanele şi dozele de redare.
Capetele de înregistrare şi redare fac parte din a doua categorie. Ele sunt traductoare magnetoelectrice care transformă semnalele electrice în fluxuri magnetice ce creează pe banda magnetică o magnetizare remanentă în cazul capetelor de înregistrare sau transformă variaţia magnetismului benzii în semnale electrice în cazul capetelor de redare.
În cea de-a treia categorie intră generatoarele de semnal, în principal de semnalele pur sinusoidale ce servesc în general la măsurarea caracteristicilor unui lanţ electroacustic sau la crearea unor efecte sonore.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.