Microorganisme utile in obtinerea de produse alimentare

Trimis la data: 2011-06-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 305
Autor: Sturzu catalina
Dimensiune: 1916kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acidul acetic este acidul carboxilic care are formula bruta C2H4O2 si formula chimica CH3-COOH. Numit si acid etanoic, acidul acetic este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numeste acid acetic glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate la temperatura camerei. In solutii diluate (3% - 6%) se numeste otet si se foloseste in alimentatie.Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili care contin apa decat in apa, din aceasta cauza se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil.
Acidul acetic joaca un rol esential in industria chimica organica. Este utilizat atat ca solvent, desi este puternic coroziv, cat si la prepararea unui numar mare de compusi importanti, printre care acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetat de vinil si acid acetil salicilic, acetat de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti.

Temperaturile de topire si fierbere sunt 16,7 grade respectiv 118,2 grade. Se fabrica prin fermentarea acetica a solutiilor diluate de alcool, prin distilarea uscata a lemnului. Otetul contine acid acetic in concentratie de 3-9%, un reactiv chimic important de larga utilizare in industrie, fiind folosit pentru producerea tereftalatului de polietilena compus ce sta la baza obtinerii de sticle pentru bauturile racoritoare;

Se foloseste la prepararea acetatului de celuloza, in special pentru filmul fotografic, la fabricarea de solventi pentru industria de lacuri si vopsele, pentru obtinerea acetatului de polivinil, in industria medicamentelor, ca si in producerea de fibre si tesaturi sintetice. In gospodarie, acidul acetic diluat e adesea utilizat ca agent de detartrare.

In industria alimentara, este utilizat sub codul E260 ca aditiv alimentar cu scopul ajustarii aciditatii.Bacteriile producatoare de acid acetic sunt prezente peste tot in lume si orice civilizatie umana care a cunoscut procesul de fermentatie alcoolica pentru a produce bere sau vin a descoperit inevitabil si otetul, ca rezultat al expunerii acestora la aer.

Acidul acetic lichid este un solvent protic hidrofil (polar), similar etanolului si apei. Cu o constanta dielectrica (sau permitivitate relativa) moderata de 6,2, el poate dizolva nu doar compusii polari cum ar fi sarurile anorganice si zaharurile, dar si compusii nepolari ca uleiurile si elemente ca sulful si iodul.

Se amesteca rapid cu multi alti solventi polari si nepolari ca apa, cloroformul si hexanul. Acesta proprietate de dizolvare si de miscibilitate a acidului acetic determina larga sa utilizare in industria chimica.

Acidul acetic este folosit in alimentatie sub forma de otet si ca materie prima in industria farmaceutica, la prepararea aspirinei (acid acetilsalicilic). Unele saruri ale sale (acetatii de Fe, Cr se folosesc ca mordanti in vopsitorie (mordantii sunt fixatori ai culorii pe fibra).
Acidul acetic se foloseste in sinteza diferitor substante pe post de catalizator si/sau solvent atunci cand reactiile se petrec in mediu anhidru.

Acidul acetic este un reactant chimic utilizat pentru producerea a numerosi compusi chimici. Cea mai importanta intrebuintare a acidului acetic consta in producerea monomerului de acetat de vinil , urmata indeaproape de obtinerea anhidridei acetice si a esterilor. Prin comparatie, volumul de acid acetic folosit pentru producerea otetului este mic.

Sub forma de otet, solutiile de acid acetic (de regula, avand 5 % pana la 18 % acid acetic, cu procentajul calculat de obicei in masa) sunt folosite ca atare fie pentru condimentare, fie pentru conservarea ca muraturi a legumelor si a altor produse alimentare. Otetul de masa tinde sa fie mai diluat (5 %-8 % acid acetic), in timp ce muraturile comercializate folosesc in general solutii mai concentrate. Cantitatea de acid acetic consumata ca otet la scara mondiala nu este mare, dar cronologic este de departe cea mai veche si cea mai cunoscuta intrebuintare.

Acidul acetic glacial este un excelent solvent protic polar. Frecvent este folosit ca solvent de recristalizare pentru purificarea compusilor organici. Acidul acetic pur lichid se foloseste ca solvent in fabricarea acidului tereftalic (TPA), care este materia prima pentru politereftalatului de etilena (PET). Desi reprezinta circa 5 %-10 % din cantitatea de acid acetic folosita in intreaga lume, se preconizeaza ca aceasta intrebuintare aparte se va extinde semnificativ in urmatorul deceniu, pe masura ce va creste productia de ambalaje fabricate din PET.

Acidul acetic este utilizat adesea ca solvent pentru reactii ce implica carbocationi, ca in alchilarea Friedel Crafts. De exemplu, una din etapele de producere manufacturiera a camforului sintetic implica o rearanjare Wagner-Meerwein a camfenei la acetat de izobornil; in acest caz acidul acetic joaca atat rolul de solvent, cat si de nucleofil pentru a fixa carbocationul rearanjat. Acidul acetic este solvent de electie in reducerea unui grup aril nitrat pana la anilina, folosind paladiu pe suport de carbune activat.

Acidul acetic glacial se intrebuinteaza in chimia analitica ca mediu de reactie, de exemplu pentru determinarea caracterului bazic al substantelor slab alcaline cum sunt amidele organice. Acidul acetic glacial este o baza mult mai slaba decat apa, astfel incat in acest mediu amida se comporta ca o baza puternica. Ea poate fi atunci titrata in solutia de acid acetic glacial cu un acid foarte puternic, cum ar fi acidul percloric.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.