Microsistem cu microprocesor Z80

Trimis la data: 2005-01-02 Materia: Automatica Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Adriana Dimensiune: 160kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Enuntul proiectului: sa se proiecteze un microsistem cu urmatoarele resurse:unitate centrala cu miccroprocesor Z80; 8 KO memorie EPROM plasata de la adresa 4000h; 8 KO memorie SRAM suprapusa peste memoria EPROM; 8 KO memorie SRAM de la adresa 0000h; 128 KO memorie DRAM; o interfaţa serie cu un echipament de tip DAF , realizata cu unul din circuitele specializate 8251 sau Z80-SIO; o interfaţa serie prin intermediul careia se încarca programul monitor realizata cu unul din circuitele specializate 8251 sau Z80-SIO; o interfaţa paralela cu o imprimanta realizata cu unul din circuitele.

Proiectarea se va face la nivel de detaliu

La pornirea sistemului trebuie sa fie activata memoria fixa. În aceasta trebuie sa existe un program monitor, îl va transfera în memoria SRAM suprapusa peste EPROM, va dezactiva memoria EPROM şi va lansa în executie programul monitor .

Se va defini o zona de memorie protejata cu parola la citire/ vizualizare/inserare. Se va concepe şi programul monitor cu minim urmatoarele comenzi :
-vizualizarea conţinutului memoriei
-listarea conţinutului memoriei
-inserare de octeţi în memorie
-lansarea in execuţie a unui program inserat

Programele vor fi scrise în limbaj de asamblare şi vor fi însoţite de comentarii.

1. Partea hardware:

Circuitele folosite in cadrul acestui proiect sunt:
-bistabil D,JK;
-decodificator 74LS138;
-interfata serie 8251, interfata paralela 8255;
-convertor TTLEIA;
-circuit contor/temporizator 8253;
-memorie DRAM 4164, SRAM 6264, EPROM 2764;
-multiplexor 74LS157;
-microprocesor Z80;
-porti logice;

Se va prezenta modalitatea de realizare a circuitelor generatoare de RESET si CLOCK, impreuna cu schemele aferente. Pentru aceasta schema am folosit un cristal de cuart, pentru care am obtinut frecventa de functionare 4.9125MHz. Am obtinut aceasta frecventa deoarece interfata seriala pe care o vom folosi are o rata de transfer de 9600 bps, iar pentru a obtine aceasta rata trebuie sa calculam cea mai apropiata valoare intreaga care impartita la frecventa de tact a procesorului sa ne dea valoarea frecventei cuartului.

Figura 1.2 prezinta circuistica de generare a semnalui de RESET. Si la aceasta schema putem observa cateva probleme care au fost solutionate. De exemplu, durata semnalului de RESET este foarte mare in comparatie cu frecventa procesorului, intrucat comutatorul este actionat de om, adica este un eveniment extern. In tot acest timp trebui sa avem grija ca microprocesorul sa poata face improspatarea memoriei DRAM existente in sistem. De aceea am folosit poarta SI-NU.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.