Micul business in Republica Moldova

Trimis la data: 2013-12-29 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Vasia Pupkin Dimensiune: 189kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Micul business in lume este supranumit "coloana vertebrala a economiei" gratie celei mai mari contributii la crearea noilor locuri de munca, stimularea concurentei, favorizarea inovatiilor si tehnologiilor. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre o definitie exhaustiva a micului business. Se poate spune ca micul business intruneste micro-intreprinderile si intreprinderile mici. In practica mondiala, cele mai raspindite criterii de apreciere a marimii intreprinderii sint volumul anual al vinzarilor si numarul de angajati.

Astfel, intreprinderile cu un numar de angajati de 1 - 9 persoane si un volum anual al vinzarilor de pina la 3 mil. lei, sint calificate, in legislatia Republicii Moldova, drept micro-intreprinderi, iar intreprinderile cu 10-50 angajati si un volum anual de vinzari de pina la 10 mil. lei, se numesc intreprinderi mici. Limitele mentionate difera de la o tara la alta. Spre exemplu in SUA intreprinderi mici sint considerate acelea care au pina la 500 de angajati.
Rolul social-economic al micului business

In tarile dezvoltate din punct de vedere economic (unde micul business este considerat promotor al dezvoltarii economice gratie avantajelor pe care le ofera), micul business cunoaste o dezvoltare accelerata mai ales in domeniile serviciilor si a producerii marfurilor de larg consum. Intreprinderile mici sint mai flexibile si reactioneaza mai rapid la schimbarile mediului de afaceri si la cerintele pietei. Din aceast considerent investitiile in micul business aduc venituri mai mari decit investitiile in intreprinderile mari.

De altfel, acestea din urma beneficiaza din plin de serviciile intreprinderilor mici si intr-un fel sint dependente de ele. Micul business este orientat spre satisfacerea necesitatilor pietei locale si utilizeaza resursele si forta de munca locala, avind o contribuie substantiala si in solutionarea problemei somaului. Spre exemplu, 50 la suta dintre populatia apta de munca a Germaniei si 60 la suta a SUA sint antrenate anume in micul business.

Iar in Republica Moldova, potrivit unor surse din cadrul Proiectului BIZPRO Moldova, doar in doi ani de zile sectorul micului business a creat 40 de mii de locuri de munca sau 70 la suta din cele 59 de mii in total pe economie. Totodata, micul business ofera posibilitati reale de a pune in aplicare aptitudinile creative ale intreprinzatorului, dar si inventivitatea si capacitatea de lider - calitati foarte necesare si utile.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.