Mierea intre aliment si medicament

Trimis la data: 2008-09-09
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 2116
Autor: Genie
Dimensiune: 4396kb
Voturi: 100
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
O lucrare in power point ce prezinta intr-o maniera inteligibila diverse informatii utile despre mierea de albine.Mierea a fost descoperita acum 6 milenii, apicultura urmand a fi utlizata in secolul VII i.Hr, drept marturie stand papirusurile egiptene si tablitele mesopotamiene Scrierile din antichitate arata ca mierea era utilizata drept antiseptic, tonifiant, sedativ, febrifug, aperitiv, digestiv sau ingredient in cremele de infrumusetare.
O data cu scaderea utlizarii mierii ca sursa de indulcire si cresterea utlizarii zaharului rafinat s-au extins considerabil afectiunile organismului uman neadaptat inca la un consum ridicat de zaharuri rafinate: obezitate, boli cardiovasculare.

Definitii:
-Este un lichid dulce, dens, vascos, de culoare galben deschis(aproape incolor) pana la galben brun, preparat de albine din nectarul florilor si depozitat de catre acestea in faguri.

-Un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatiri acestuia de catre albine (Apis melifera) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.

Obtinere:
Mierea se obtine din nectar; acesta este la randul lui un derivat al floemului plantei secretat de catre grupari celulare specializate denumite nectarii.

Nectarul contine apa, aminoacizi, proteine, lipide, minerale zaharuri. Acestea din urma variaza atat ca si concentratie cat si ca tip (de ex in anumite tipuri de nectar predomina sucroza iar in altele fructoza si glucoza).

Gustul si mirosul depind de asemenea de tipul nectarului. Din punctul de vedere al starii de agregare, mierea se gaseste atat in stare lichida cat si cristalizata. Acest fapt este indus de prezenta glucozei si fructozei; astfel, mierea ce are un continut ridicat de glucoza este o solutie suprasaturata si va cristaliza mai repede iar cea cu un continut net superior de fructoza va ramane mai mult timp ichida(mierea de salcam).

Cristalizarea mierii este un proces natural si nu trebuie vazut ca un defect (in general, mierea falsificata nu cristalizeaza).Mierea este foarte higroscopica motiv pentru care trebuie luate masuri in timpul conservarii si conditionarii ei. Intr-un mediu cu umiditate mare, procentul de apa din miere creste si poate dauna sub raport calitativ; daca apa depaseste in procente 18%, mierea fermenteaza.

Efectul  osmotic al mierii care este hipertonica, poate explica în parte caracteristicile sale antiseptice. Acest efect provine de la zaharurile simple (glucoza si fructoza) care interactioneaza cu moleculele de apa continute in celula bacteriana
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.