Migratie

Trimis la data: 2010-11-29
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 675
Autor: Laur
Dimensiune: 42kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Agenda internationala nu duce lipsa de teme "fierbinti". Fireste, incalzirea globala nu poate lipsi dintre ele. Alaturi de ea recesiunea si problemele ridicate de migratia internationala sunt intrebari la care liderii politici si cei de opinie incearca un raspuns.Migratia este una din provocarile aduse de fenomenul globalizarii. Absenta barierelor politice, sau tocmai prezenta lor favorizeaza din motive diferite fenomenul migratiei.Progresul tehnologic usureaza micsorarea distantelor prin viteza de transport si costurile sale.
Organizatia internationala pentru migratie (IOM) afirma ca la ora actuala sunt peste trei sute de milioane de imigranti in lume. Europa a primit cel mai mare numar, 70,6 milioane in 2005, ultimul an pentru care exista cifre disponibile. America de nord a primit 45.1 milioane de imigranti, iar Asia 25.3 milioane. Cea mai mare parte a acestor imigranti economici provin din Asia .

De altfel titlul articolului preluat de la agentia americana Fox News sugereaza ca chiar in plina recesiune (decembrie 2008) economia mondiala are nevoie de forta de munca a imigrantilor.Aspectele migratiei sunt diverse iar tendintele se schimba de-a lungul timpului.

Alaturi de migratie cauzata de ratiuni economice intalnim migratia celor ajunsi la varsta pensionarii. Ei cauta o zona cu clima mai blanda si/sau cu taxe mai mici. Spre exemplu, britanicii pensionari, impreuna cu cei activi, reprezinta al patrulea grup numeric de imigranti in Spania, dupa romani.

Un aspect inedit specificat in statistici este "feminizarea" migratiei, un alt aspect.. Un procent tot mai mare de femei migreaza pe cont propriu, fara a urma sotul, sau familia. Acest procent a crescut de la 46,7 procente in 1960 la 49,6 procente in 2005, potrivit statisticilor ONU.Sunt doar doua aspecte care pun accente diferite pe un fenomen complex.

Din datele prezentate in tabel 1 precum si in fig 1 si fig 2 se poate observa dinamica procesului de migrare in cele doua tari care au aderat la UE in 2007 Romania si Bulgaria. Dupa un varf inregistrat in 2001 al plecarilor din tara (sold negativ 25,2 la mia de locuitori marcat cu galben in tabel 1) se constata o atenuare lenta in Romania, si chiar o depasire a numarului celor care au intrat in Romania (lucratori straini) fata de cetatenii romani care au plecat in anii 2007 si 2008. Pentru 2008 si 2009 se reia soldul negativ (vezi tabel 1 si fig 1 si fig 2)

Evolutii total diferite avem in celelalte doua tari vecine. Pentru fosta Iugoslavie (Serbia si Muntenegru) soldul este continuu negativ (cei plecati ii depasesc pe cei intrati), in schimb Ungaria are un sold continuu pozitiv (reprezinta un pol de atragere pentru forta de munca straina).

Tinta favorita a migrantilor romani dupa cum si a celor intracomunitari, sau din afara UE o reprezinta Spania si Italia. Potrivit statisticilor Eurostat sunt prezentate in tabelul 2, de mai jos valoarea sumelor (milioane euro) trimise in tarile de origine de catre imigrantii intracomunitari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.