Mihai Eminescu

Trimis la data: 2004-11-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 4237
Autor: Valentin Pavel
Dimensiune: 8kb
Voturi: 479
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani in anul 1850 şi işi petrece copilăria la Ipoteşti. Incepe şcoala la Botoşani o continuă la Cernăuţ, apoi urmează liceul din Blaj Si studiile superioare de filozofie la Viena şi Berlin intre anii 1869-1874. In această perioadă se inprieteneşte cu Ioan Slavici şi cu alţi scriitori români.
3.Junimea şi convorbiri literare:
Intors la Iaşi in 1875 ocupă diferite funcţii: Bibliotecar la biblioteca Mihai Eminescu, revizor scolar pt Judeţele Iaşi şi Vaslui, perioadă in care se imprieteneşte cu Ioan Creangă. Toţi in aceşti ani participă la şedinţele societăţii Junimea de la Iaşi condusă de critical literar Titu maiorescu, şi tot din această perioadă datează iubirea pentru Veronica Mikle.

4. Etapa Bucureşteanu:
Din 1877 se nută la bucureşti odată cu unii junimişti (intre timp titu maiorescu please la Bucureşti şi el). La Bucureşti impreună cu Ilie Caragiale şi Ioan Slavici este redactor la ziarul ,,Timpul”. In această perioadă publică jurnalistică foarte importantă şi foarte reuşită.

5. Boala şi moartea:
In 1883 se imbolnăveşte, iar in anul 1889 moare şi este inmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.

6. Opera literară:
a). Debutul literar:
Debutează in 1866 cu poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnu”, poezie scrisă cu prilejul morţii profesorului de română de la Cernăuţ, Aron Pumnu de care adolescentul Mihai Eminescu se simţea foarte legat şi pe care il aprecia in mod deosebit.

b). Primele poezii la publicarea in revista ,,Familia” condusă de Iosif Vulcan din Oradea incepand cu anul 1866. Iosif Vulcan ii schimbă numele din Eminovici in Eminescu, nume care se apropie mai mult de limba română. ( ,,De-aş avea”, ,,Din străinătate”).

c). Colaborarea la Junimea şi convorbiri literare:
In 1870 publică in ,,Convorbiri Literare” trei poezii: ,,Venere şi Madonă”, ,,Epigonii” şi ,,Mortuest”. Aceste poezii sunt foarte apreciate de Titu Maiorescu şi alţi junimişti. Titu Maiorescu il consideră un poet autentic(adevărat) şi consideră ca poezia secolului al-XX-lea se va dezvolta ,,sub auspiciile poeziei Eminesciene”.

7. Tematica poeziei Eminesciene-teme şi motive lirice:
a). Concepţia lui Eminecu despre poezie şi misiunea poetului intâlnită in poeziile ,, Epigonii ”, ,, Criticilor mei ”, ,, Icoană şi privaz ”, ,, Numai poetul ”, şi altele.
b). Natura şi iubirea in: ,, Sara pe deal ”, ,, Lacul ”, ,, Atât de fragedă...... ”.
c). Istoria şi idea de patrie le intâlmin in: ,, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie ’’, ,,Scrisoarea III ’’, şi altele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.