Mihai Eminescu

Trimis la data: 2014-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_O
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai inalta intruchipare a liricii romanesti, Mihai Eminescu, s-a nascut la 15 ianuarie 1850 in orasul Botosani, al caminarului Gheorghe Eminovici si al sotiei sale Raluca Iurascu. Invatatura si-a inceput-o in casa parinteasca din satul, apropiat de Botosani, Ipotesti, continuand-o la National -Hauptschule si K.K.Ober -Gymnasium din Cernauti. Aici a invatat bine limba germana. Nu-i placea sa fie intretinut de familie si la 14 ani intra ca practicant la Tribunalul din Botosani, dar numai dupa un an demisioneaza si se alatura trupei teatrale conduse de Fanny Tardini-Vladicescu, pe care o vazuse cu un an in urma la Cernauti.
Se intoarce in acest oras in 1865 si ramane in casa profesorului Aron Pumnul, care pierduse un fiu, ingrijindu-se de biblioteca lui. Profesorul moare si Mihai Eminescu se afla printre "invataceii gimnazisti" care-I dedica brosura votiva La mormantul lui Aron Pumnul, publicata la 12/24 ianuarie in Cernauti. Peste o luna si jumatate, la 25 februarie/9 martie se produce si debutul sau in revista Familia din Pesta, cu care ocazie directorul Iosif Vulcan ii schimba numele din Eminovici in Eminescu.

Poezia se numeste De-as avea... Pe vara se afla ca "privatist", liber profesionist, la Blaj, publica alte poezii, dar in anul urmator se angajeaza ca sufleur si actor in trupa lui Iorgu Caragiale. Il gasim in 1868 la Bucuresti si din mai pana in septembrie insoteste trupa lui Mihail Pascaly prin Transilvania si Banat. Din toamna e sufleur la Teatrul National din Bucuresti, primit la 1 aprilie 1869 membru al Societatii Literare "Orientul" a lui Gr. H. Grandea, cunoaste pe Ion Luca Caragiale.

Continua sa publice la Familia, isi aduna poezii in doua manuscrise Elena si Marta,scrie un roman ,Genul pustiu ,incepe o piesa de teatru, traduce arta reprezentarii dramatice de Enric Theodor Rotscher. Cu trupa Mihail Pascaly colinda Moldova si Bucovina. Retinut de tatal sau, pleaca in toamna anului 1869 si se inscrie ca student audient extraordinar la cursurile de filozofie, devenind si membru al Societatii Studentesti ,,Romania''.

Contiuna studiile la Viena pentru a studia filozofia. Viena era pentru Eminescu o amplificare a Cernautilor cu deosebirea ca in locul unei societati germanizante aduse din toate partile imperiului avea de-a face cu o germanitate autentica si amabila. La Viena studiau foarte multi romani din toate provinciile tarii, din Transilvania, Banat, Moldova de Sus, asa incit Eminescu, trait si inainte printre tineri scolari dezradacinati de solul lor natal se afla din nou in mijlocul unei studentimi polidialectale si, in pluritatea cazurilor, de origine taraneasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.