Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-10-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1812
Febr. 10. Se naste la Calinesti (Suceava) tatal poetului, Gheorghe Eminovici, fiul mai mare al dascalului din Calinesti, Vasile Eminovici, si al Ioanei Sarghei. Provenind dintr-o familie numeroasa si nu prea instarita, Gheorghe Eminovici paraseste de timpuriu satul natal. Este, pe rand, scriitor de cancelarie la baronul Jean Mustata, administrator al mosiei Dumbraveni ce apartinea boierului Bals. Acesta din urma il ajuta sa obtina titlul de sluger; in 1842 Eminovici este ridicat la rangul de caminar.
In anul 1840 Eminovici se casatorise cu Raluca Iurascu; vor avea impreuna 11 copii. Stabilitatea materiala la care ravnea Eminovici ar fi putut fi in sfarsit obtinuta prin cumpararea, in 1847, a mosiei de la Ipotesti, unde familia caminarului se va muta definitiv abia in 1857, o data cu terminarea noii case.

Insa buna parte din veniturile mosiei vor fi folosite de Eminovici pentru a asigura fiilor sai studii liceale si universitare, costisitoare chiar si pentru o familie mai instarita. In 1878, Eminovici este nevoit sa vanda Ipotestii pentru a-si plati datoriile; ramane ca administrator al noului proprietar pana in 1884, anul mortii sale. Este ingropat la Ipotesti alaturi de sotia sa, Raluca.

1816
Se naste la Joldesti mama poetului, Raluca Iurascu, a treia fiica a stolnicului Vasile Iurascu si a Paraschivei Iurascu, nascuta Dontu. Se casatoreste in 1840 cu Gheorghe Eminovici, aducand o zestre destul de frumoasa, care parea sa fie de bun augur pentru tanara familie. Are unsprezece copii, dintre care sase vor muri in timpul vietii sale. Moare in 1876, la Ipotesti.

1818
Se naste Aron Pumnul, viitorul profesor si indrumator al lui Eminescu din anii gimnaziului de la Cernauti.
1836
Dec. 27 Moare Paraschiva Iurascu (Dontu), bunica dinspre mama a poetului.
1840
Ian. 29. Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Iurascu.

1841
Se naste Serban, primul copil al familiei Eminovici. Serban urmeaza cursurile primare si gimnaziale la Cernauti; studiaza medicina la Viena si Erlagen. Desi nu-si obtinuse titlul universitar, profeseaza ca doctor la Berlin; moare la 33 de ani, bolnav de tuberculoza.
Mai 12. Gh. Eminovici primeste de la Mihail Sturza, domnitorul Moldovei, rangul de caminar.Se naste Iosif Vulcan, editor si director al revistei Familia ce va aparea la Pesta (1865 -1880) si Oradea (1880 -1906).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.