Mihai Eminescu - Un geniu

Trimis la data: 2002-12-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 7162
Autor: Monica G.
Dimensiune: 6kb
Voturi: 404
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu - Un geniu - Incã de la primele poezii Mihai Eminescu a surprins contemporaneitatea cu genialitatea sa liricã,în care cuprinde la un loc întreaga spiritualitate româneascã,regãsindu-se aici sufletul poporului,al srãmoşilor şi al viitorimii.
Mihai Eminescu - Un geniu avea o fire imprevizibilã,producând totdeauna o impresie puternicã şi neobişnuitã asupra celor care-l cunoşteau,atât prin înfãţişare cât şi prin gesturile sau prin privirea sa “cufundatã-n ceruri-nalte”, visãtoare,solitarã.Detaşat de lumea materialã a intereselor mãrunte,Eminescu este totodatã preocupat de starea meschinã a societãţii în care trebuia sã trãiascã,iscând cele mai variate controverse.

Imaginea lui s-a reflectat în conştiinţa publicã în mod contradictoriu,boem şi neînţeles,sociabil sau însingurat,muncind şi citind enorm,poetul nu avea cum sã se înscrie în cotidian,în obişnuit.
Vasta sa culturã,formaţia sa intelectualã şi spiritualã,inteligenţa ieşitã din comun,memoria impresionantã construiesc o personalitate covârşitoare,un “om al timpului modern”,pe care Titu Maiorescu l-a intuit dupã apariţia a numai trei poezii:”Cu neobosita lui stãruinţã de a ceti,de a studia,de a cunoaşte,el îşi înzestra fãrã preget memoria cu operele însemnate din literatura anticã şi modernã”.

Cunoscãtor al filosofiei,în special al lui Platon,Kant şi Shopenhauer, şi nu mai puţin al credinţelor religioase,mai ales al celei creştine şi budiste,este admirator al “Vedelor”,pasionat pentru operele poetice din toate timpurile,posedând ştiinţa celor publicate pânã astãzi din istoria şi limba românã.

Previziunea lui Titu Maiorescu,aceea cã secolul al 20-lea va începe “sub auspiciile geniului lui” s-a adeverit,Eminescu generând o emoţie cu totul aparte asupra scriitorilor care-l urmeazã,deoarece el a reuşit sã exprime specificul spiritual al neamului românesc.

Dragostea lui Eminescu pentru folclorul românesc este vizibilã în toate poeziile sale ,transparând prin toţi porii creaţiei şi simţirii lirice,fapt recunoscut şi de exegezii strãini,ca Rosa Del Conte,care afirma cã “nu este puţin ceea ce datoreazã gândirii occidentale cultura lui Eminescu,dar cuvântul liric în care se transfigureazã lumea lui este scos din izvoarele tradiţiei autohtone.”.(“Eminescu sau despre Absolut”-1962).

Pasiunea lui pentru istorie,ilustratã încreaţia poeticã şi mãrturisitã prin preocuparea permanentã şi neobositã pentru cunoaşterea trecutului şi neamului românesc este încã o coordonatã majorã a formaţiei spirituale a celui mai mare poet care a venerat vreodatã pe cei din care s-a nãscut:

“Trecutul e în mine şi eu sunt în trecut
Precum trãieşte cerul în marea ce-l respirã”.

Patriotismul sãu înflãcãrat reiese şi din mãrturisirea încãrcatã de admiraţie pe care o face poetul într-o scrisoare trimisã junimistului Gh.Panu:”…în lumea asta nu e nimic mai interesant decât istoria poporului nostru,trecutul lui,tot-tot este un şir neîntrerupt de martiri.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.