Mihai Eminescu - trasaturi ale romantismului

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre trasaturi ale romantismului reflectate intr-un text poetic studiat/ in texte poetice studiate din opera lui Mihai Eminescu, pornind de la o idee identificata in urmatoarea afirmatie critica: "Este, in fine, si un mit al poeziei care se manifesta sub doua infatisari: prima e directa, explicita (poezia ca tema de reflectie in poem; poetul care pune ), iar a doua - si aceasta este esentiala - este indirecta, ca expresie a unei muzicalitati interioare profunde, [...] o muzica inconfundabila, care devine semnul de identitate al eminescianismului; ideile, starile de suflet, un mod de a fi in lume, viziunile, miturile de care am vorbit pana acum*, toate vin si se pierd intr-un discurs esentialmente muzical". (Eugen Simion, Prefata, la volumul M. Eminescu, Opere, I)
Romantismul este un curent literar, dar si un mod de a fi, atat al individului, cat si al culturilor. S-a afirmat la sfarsitul secolului al XVIII-lea si s-a prelungit pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Caracterizat printr-o anumita vocatie a absolutului, creatorul romantic se defineste prin hipersensibilitate, printr-o anumita betie a sentimentelor, o stare de tensiune permanenta si iremediabila melancolie, o valorificare a fondului mitic prin intermediul simbolului si al metaforei. ( Vera Calin, Romantismul )

Romantismul eminescian se exprima intr-un moment in care in Europa se creeaza premisele afirmarii unui nou curent literar, simbolismul. Conservand initial orientari si atitudini pasoptiste specifice romantismului romanesc de inceput, romantismul eminescian se afirma plenar in originalitatea sa abia dupa 1870. Important este, in acest sens, poemul Epigonii, in care, desi poetul isi elogiaza inaintasii romantici, caracterizati prin sinceritate si credinta in idealuri, anunta, totodata, despartirea de acestia. Eminescu depaseste constiinta creatorilor pasoptisti, devenind poetul modern, marcat de o criza a idealurilor, de o insinuare a sentimentului imposibilitatii mantuirii individuale.

Complexitatea viziunii poetice eminesciene depaseste cadrele unui singur curent literar, ceea ce a nascut in critica moderna conceptul de "eminescianism", intr-o incercare de a fixa fenomenul estetic al poeziei eminesciene, asa cum sugera si Eugen Simion: "Este, in fine, si un mit al poeziei care se manifesta sub doua infatisari: prima e directa, explicita ( poezia ca tema de reflectie in poem; poetul care pune > ), iar a doua - si aceasta e esentiala - este indirecta, ca expresie a unei muzicalitati interioare, profunde, [...] o muzica inconfundabila, care devine semnul de identitate al eminescianismului;

ideile, starile de suflet, un mod de a fi in lume, viziunile, miturile de care am vorbit pana acum, toate vin si se pierd intr-un discurs esentialmente muzical." ( Prefata la volumul M. Eminescu, Opere, I )
Desi momentul inceputurilor poetice ale lui Eminescu (1866-1870) depaseste, temporal vorbind, pasoptismul, poezia eminesciana a acestei perioade se incadreaza deplin in spiritul romantismului pasoptist atat prin conceptia despre rostul poeziei ( mesianism poetic ), cat si prin tematica, atitudine lirica sau imagistica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.