Mihai Eminescu

Trimis la data: 2006-02-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.43 / 10
Downloads: 1709
Autor: Iulia
Dimensiune: 11kb
Voturi: 178
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1860 si 1863 este elev la Ober Gymnasium din Cernăuţi unde îl are profesor pe Aron Pumnul. În 1866 moare Aron Pumnul, cu acest prilej Eminescu publică prima sa poezie “La mormântul lui Aron Pumnul”, iar la scurt timp apare în revista Familia poezia “De-aş avea”. Lucrează o vreme ca sufleur şi copist în diverse trupe de teatru. Publică poezii în „Convorbiri Literare”.
In 1860 si 1863 este elev la Ober Gymnasium din Cernăuţi unde îl are profesor pe Aron Pumnul. În 1866 moare Aron Pumnul, cu acest prilej Eminescu publică prima sa poezie “La mormântul lui Aron Pumnul”, iar la scurt timp apare în revista Familia poezia “De-aş avea”. Lucrează o vreme ca sufleur şi copist în diverse trupe de teatru. Publică poezii în „Convorbiri Literare”.

In toamna anului 1869 Mihai Eminescu merge la Viena, pentru studii universitare. In capitala Austriei, unde ramane pana 1872 poetul studiază literatura şi filozofia. Dupa inca doi ani de studii la Berlin (1872-1874), Eminescu se reintoarce in tara, la Iasi. In anii amari traiti la Iasi, Mihai Eminescu nu s-a bucurat decat de marea si calda prietenie a lui Ion Creanga, care a inceput sa asterne pe hartie minunatele sale povestiri si amintiri din copilarie la indemnul poetului.

Venind la Bucuresti, in toamna anului 1877, Eminescu devine redactor la ziarul „Timpul” pentru o lunga perioada de timp. Munca la acest ziar, pe care-l il scria aproape in intregime, l-a istovit, l-a distrus, subrezindu-i nervii si sanatatea. În anul 1881 publică în „Convorbiri Literare”, “Scrisorile” I , II , III , IV. În iunie 1883 poetul se îmbolnăveşte grav, cade cu mintea fulgerata şi este internat în sanatoriu. În luna decembrie al aceluiaşi an apare volumul “Poezii” cu prefaţa de Titu Maiorescu, prima ediţie.

Lasat prada prada bolii si mizeriei, Mihai Eminescu isi traieste ultimii ani ai vietii intr-o continua suferinta fizica si morala, scrie din ce in ce mai putin si publica tot atat de putin.La 15 iunie 1889 se stinge din viata luceafarul poeziei romanesti, înmormântat la cimitirul Bellu in Bucureşti.

Cand destinul sau se franse atat de tragic, dureros de devreme, poetul nu avea decat 30 de ani. Activitatea sa creatoare fusese insa curmata cu cativa ani in urma, cand boala ii intunecase mintea sa incandescenta, patrunzatoare spatiilor astrale, a veacurilor instorice, a sufletului omenesc. Eminescu incepuse sa publice la varsta de 16 ani. Asadar, practic opera sa a fost turnata de tiparele maestriei ale cuvantului intr-o perioada de numai doua decenii. Cand incepuse sa scrie, Eminescu era intrucatva influentat de poetii proeminetii ai vremii, Dimitrie Bolintineanu si Vasile Alecsandri.

In scurt timp insa el se detaseaza enorm de contemporanii sai, ocupand locul de frunte in poezia romaneasca. In operele lui Eminescu s-au contopit intr-un tot unitar, desavarsit, plin de stralucire, sensibilitate, gandirea profunda si maiestria poetului genial cu farmecul si nobletea de simtire a creatiei folclorice. Fara indoiala, este o perioada scurta pentru un scriitor, daca ne gandim ca multi din scriitori reprezentativi ai literaturii noastre si universale si-au desfasurat activitatea creatoare timp de peste jumatate de veac.

Sa-i amintim doar pe Mihail Sadoveanu si Tudor Arghezi, ilustrii nostri scriitori, care au trudit pe ogorul scrisului peste sase decenii. Cu toate ca Eminescu n-a avut decat ragazul a doua decenii de vis si de incrustare a cuvantului, totusi, in aceasta scurta vreme, s-a daruit scrisului cu o uluitoare putere creatoare, cu o suprema jertfa de sine, abordand toate genurile si speciile literare. Opera sa emotioneaza profund si va continua sa emotioneze peste timp prin inaltatoarele idei si sentimente exprimate, prin mesajul ei de adanca umanitate, prin sublima si inegalata ei frumusete artistica. Mihai Eminescu ramane de-a pururi luceafarul poeziei romanesti.

Aprecieri Critice
“Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lui. Pe cât se poate omeneşte prevedea, literatura poetică română va începe secolul al douăzecilea sub auspiciile geniului lui şi forma limbei naţionale care si-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a vestmântului cugetării româneşti”. Titu Maiorescu

“Între poezia lui Eminescu şi limba românească există afinităţi aşa de strânse încât a încerca să le desfacem una de alta înseamnă aproape un sacrilegiu”. Elena Văcărescu

“Eminescu e sinteza sufletului românesc din vremea netulbure“.
Nicolae Iorga

“Eminescu este şi rămâne cea mai strălucită incarnaţie a geniului românesc”. Octavian Goga


“Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu? A apărut în lumea noastră un om care a înţeles să fie om deplin”.
Constantin Noica
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.