Mihai Eminescu

Trimis la data: 2006-04-03
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 13
Autor: Anonim
Dimensiune: 15kb
Voturi: 248
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Emiescu este poetul nostru naţional a vazut lumina zilei în data de 15 ianuarie 1850 la Botoşani, ca fiu al căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Eminovici, nascută Juraşcu, fiica stolnicului din Joldeşti.
Între anii 1858-1866, Mihai Emiescu urmează, cu intermitenţă, cursurile gimnaziului din Cernăuţi. Aici, la moartea dascălului său, Aron Pumnul, în 1866, Eminescu publică prima poezie: “La mormântul lui Aron Pumnul”. Tot în acelaşi an, debutează cu poezia “De-aş avea” în revista Familia, condusă de Iosif Vulcan, prilej cu care acesta îi schimbă numele din Eminovici în Eminescu.

Mihai Emiescu îşi continuă studiile în perioada 1869-1872, aflându-se ca auditor extraordinar la Universitatea din Viena. Aici o va întâlni pe Veronica Micle şi se va împrieteni cu Ioan Slavici.

După revenirea în ţară, funcţionează succesiv, datorită sprijinului acordat de Titu Maiorescu, în mai multe posturi: Director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui. În această calitate îl cunoaşte pe Ion Creangă, între cei doi înfiripându-se una din cele mai desăvârşite prietenii cunoscute în istoria noastră literară.

Între 1877-1883, ca redactor şi apoi ca redactor şef al ziarului Timpul, Eminescu se impune şi se distinge ca cel mai de seamă dintre ziarişti. Tot acum, creaţia sa atinge apogeul, prin realizarea marilor sale poeme printre care şi Luceafărul şi Scrisorile.

La sfârsitul lui 1883 apare primul volum de poezie, cu prefaţă şi texte selectate de mentorul Junimii, Titu Maiorescu. Tot în acest an, poetul se va îmbolnăvii destul de grav şi până în 1889, Titu Maiorescu şi alţi prieteni ai poetului caută să îl salveze, atât în ţară cât şi în străinătate.

La 15 iunie 1889, Eminescu se stinge din viaţă în sanatoriul Dr. Şuţu din Bucureşti. Eminescu este, aşa cum au afirmat marii lui exegeţi, cel mai mare poet romantic de la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi un precursor al poeziei moderne. Temele şi motivele operei eminesciene, la fel ca şi izvoarele, sunt diverse: natura şi iubirea, cosmosul, timpul, viaţa şi moartea, patria.

În configuraţia universului poetic eminescian, distingem existenţa unui raport structural între patrie şi natura ei specifică. Din acest motiv, pe plan figurativ, elementele componente, prin care se profilează chipul patriei, apar într-o viziune indestructibilă în întreaga sa operă.

În mare parte, natura patriei, codrul şi izvoarele reprezintă, în chip simbolic, patria. “Eminescu – spune Ramiro Ortiz – este cel mai sincer şi mai autohton interpret al peisajului românesc”. Deşi la vârsta marilor avânturi, poetul este absorvit cu totul de dragostea de patrie. Astfel, imaginea ei devine tot mai mult o proiecţie a semntimentelor de înstrăinare:

“Când tot se-nveseleşte, cand toţi aici se-ncântă/ Când toţi îşi au plăcerea şi zile fără nori/ Un suflet numai plânge, în doru-i se avântă/ L-a patriei dulci plaiuri, la câmpii râzători/ Aş vrea să văd acuma natala mea vâlcioară/ Scăldată în cristalul pârâului de-argint,/ Să văd ce eu atâta iubeam odinioară:/ A codrului tenebră, poetic labirint.”

Cu toate că poezia se află sub vădita influenţă a puternicului filon popular şi a doinei de înstrăinare, are totusi o factură particulară şi o vibraţie incandescentă. Iubirea de patrie răzbate printr-o suită de imagini luminoase. Speranţa de a se regăsi din nou în “…natala vâlcioară/ Scăldată în pârâul de-argint”, se propagă ca un ecou al adâncului fior de dragoste faţă de locurile natale.

Dacă în poezia din această etapă apar şi unele imagini, ca urmare a influenţelor exercitate în epocă de generaţia paşoptistă şi chiar de modelele platonicene, impresionează totuşi patima distinctă a propriei personalităţi. Poetul defrişează, pe ogoarele poeziei, “largi uliţi”, îndreptăţind consideraţiile de mai târziu. Dintre acestea, multe au devenit celebre. Edificatoare, în acest sens, este aprecierea lui G. Călinescu. Prin ea se confirmă valoarea inegalabilă a “Luceafărului” poeziei româneşti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.