Mihai Eminescu, poezia iubirii si a naturii Dorinta

Trimis la data: 2014-09-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_L
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca la toyi mari poeyi romantici, dragostea Asi natura sunt teme permanenete in creayia lui Eminescu. Natura este un cadru fizic pentru toate gesturile poetului, de la atitudinea meditativa filosofica la cea erotica. Infatisarea ei se constitue pe doua dimensiuni esenyiale: una terestra, celalta cosmica, aflate de cele mai multe ori in interferenya. Mihai Eminescu e in primul rind un tulburator al spayiului cosmic, fie in mari proiecyii ale genezei sau stingerii universale (Scrisoarea I, Rugaciunea unui dac, Luceafarul), fie prin mulyimea elementelor cosmice (stele, soare, luna, cer, luceferi) care impregneaza parca intreaga opera.
Pe de alta parte este un cintarey frenetic al naturii terestre in veAsnica rotire a anotimpurilor. Este o natura cu un contur precis geologic Asi ..floral.., salbatica Asi deopotriva familiara, mitica -- prin aspectele ei parapsihice Asi luxuriante; umana, calda, intima, ocrotitoare -- prin componentele ei sufleteAsti. Dragostea, poate mai mult ca la alyi poeyi, se afla intr-o permanenta consonanya cu natura. Natura este o stare de suflet, in sensul ca infayiAsarea ei, e dictata de un sentiment.

Acolo unde dragostea apare ca un vis frumos de fericire (Dorinya, Lacul, Floare-albastra, Lasa-yi lumea ..., etc.) cadrul fizic este al unei naturi incintatoare, de basm: vara e in toi, ierburile au frageziune, sunetele Asi culorile se armonizeaza. Cind dragestea sa stins, sentimentului de dezamagire ii corespunde o natura, sumar ..veleitata.., cu plopi stingheri, cu cetuiri, brume Asi ploi, cu intinderi ..borede.., albe, nemiscate Asi reci (de cite ori iubita..., Pe langa plopii fara soy, De ce nu-mi vii, Din valurile vremii, Sonete etc. ).
Relayia aceasta, specifica poeziei eminesciene, este de factura romantica dar ea are (prin obsesia codrului ocrotitor, a naturii primitoare) Asi radacini in folclorul romanesc.
DORINTA. Poezia apare in numarul din 1 sept. 1876 al "Convorbirilor literare". Din variante, deducem ca poetul o concepuse iniyial ca pe o scrisoare de dragoste, adresata iubitei Asi semnata cu iniyiala E.

Elemente de epistola pastreaza Asi textul definitiv, Asi, in primul rind, folosirea persoanei a II-a, a adresarii directe in toata poezia. Fata de primele variante, aceasta, ultima este mult mai concentrata.
O specie, e un mic poem pastoral, in genul idilei clasice, complicat in spirit romantic prin intensitatea visului de dragoste. Poetul aspira spre o iubire implinita, proiectind pe fundalul unei naturi feerice o poveste de dragoste ideala, in care gesturile se implinesc intr-un ritual al inyelegerii Asi al armonicii depline.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.