Mihai Viteazul - caracterizarea perosonajului principal din Pasa Hassan

Trimis la data: 2005-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 10239
Autor: Remus
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1860
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Cosbuc este poet, traducator si publicist transilvanean.Balada “Pasa Hassan” face parte din volumul “Cantece de vitejie” aparut in 1904. Mihai Viteazul este personajul principal al acestei balade pentru ca el apare in toate momentele subiectului, personaj pozitiv pentru ca poarta un razboi drept, de aparare a teritoriilor romanesti, un personaj real, viabil atestat documentelor.
Mihai Viteazul
(caracterizarea personajului)

George Cosbuc este poet, traducator si publicist transilvanean.Balada “Pasa Hassan” face parte din volumul “Cantece de vitejie” aparut in 1904.
Mihai Viteazul este personajul principal al acestei balade pentru ca el apare in toate momentele subiectului, personaj pozitiv pentru ca poarta un razboi drept, de aparare a teritoriilor romanesti, un personaj real, viabil atestat documentelor.El este domnul tarii Romanesti.El este prezentat in fruntea ostirii romane, in batalia de la Calugareni din anul 1595.
Prin caracterizarea directa facuta de narrator, din unghiul de vedere al lui Hassan, Voda asemeni lui Zeus,” cu fulgeru-n mana pedepseste multimea pagana, taind de pe cai”.Personajul este surprins in miscare “alearga navala nebuna/imprastie singur pe cati aduna/ Cutreiera campul taind de pe cai”.Intr-o strofa hiperbola sunt prezentate si alte trasaturiale personajului.Epitetul antepus “salbaticul”sugerand neinfricarea voievodului si viteza reactilor sale.El poarta armura “e-n zale si fier”prin aliteratie si “zalelei zuruie crunt”este relevant zgomotul scos de armura. Prin hiperbola, proportile personajului cresc, nelimitat, caciula devine o gigantica cupola , vorba-i devine tunet, iar rasufletul ger. Arma, barda “ii ajunge la cer”, iar voda este asemeni unui urias “si Voda-i un munte”
Prin caracterizare indirecta, prin limbaj rezulta spiritul de sacrificiu al voievodului, el este gata sa-si de-a viata “sa piara azi unul din noi”pentru apararea patriei.
Faptele personajului devin sursa de caracterizare indirecta in care se incheaga profilul moral.Vitejia si spiritul de sacrificiu reies din modul in care contraataca pentru a a respinge atacul prin surpridere condos de Mihnea Turcitul. Prin intermediul comparatilor”ca volbura toamnei / intra in urdie , ca lupul intre oi” se dezvaluie iuresul contraatacului, dorinta de a alunga cat mai repede pe turci din tara.
Curios Mihai se-ndreapta spre Hassan pentru a-l provoca la lupta in doi ca sa evite varsarea de sange .Hotararea de a lupta cu Hassan este illustrate de modul in care il urmareste.
Antiteza este mijlocul de evidentiere a opozitilor dintre cele doua personaje, Mihai Viteazul, domnul tarii Romanesti, poarta un razboi drept pentru apararea teritorilor stramosesti, in timp ce Hassan poarta un razboi de cucerire a teritorilor tarii. Mihai Viteazul este in fruntea ostirii romane in timp ce Hassan sta la poala padurii, departe de lunca.Curajos domnitorul il provoaca il provoaca pe Hassan la lupta-ndoi, dar acesta, las, fuge spre corturile turcesti.Pasa nu are curajul sa intre in focul bataliei, ii porunceste lui Mihnea turcitul sa atace prin spate dar voievodul respinge atacul doar cu cativa osteni.In timpul cavalcadei dimensiunile lui Mihai cresc nelimitat, el atinge proportile unui urias.In timp ce dimensiunile lui Hassan scad intratat incat devine ridicol, nu-si ridica turbanul cazut isi rupe hainele, alearga cu viteza extraordinara, isi maltrateaza calul, nu-si controleaza reactile, ochii I se injencteaza cu sange, barba I se infoaie, ii dardaie dintii, devine palid, ca un mort
Numele personajului ”Viteazul” releva trasatura fundamentale de caracter a acestuia.
Mihai Viteazul este tipul domnitorului patriotic, viteaz, curajos si gata sa-si de-a viata pentru tara.
George Cosbuc admira vitejia si cuajul domnitorului muntean si ironizeaza lasitatea bietului pasa, care scapa doar cu ajutorul lui Alah si al spahiilor.
Personajul Mihai Viteazul este un model de curaj, vitejie, spirit de sacrificiu pentru cititor.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.