Mihail Sadoveanu - opera literara

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_B
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihail Sadoveanu este creatorul romanului istoric romanesc. Este un mare povestitor, alaturi de Jon Neculce (perioada veche) si de Jon Creanga ; (perioada marilor clasici).Mihail Sadoveanu a lasat o opera monumentala concretizata in peste 100 de volume.Se debuteaza cu o schita Domnisoar N. din Falticeni, intr-o revista din Bucuresti, in 1897. Din 1901 Mihail Sadoveanu colaboreaza la revista Samanatorul, fiind coaptat in redactia acestei reviste. Anul 1904 inseamna marea intrare a lui Mihail Sadoveanu in literatura romana prin debutul editorial cu patru carti: Povestiri, Crasma lui mos Precu, Dureri inabusite, Soimii.

Referate similare:

Referindu-se la acest aspect, Nicolae Iorga preciza ca anul 1904 trebuie numit anul literar Mihail Sadoveanu. Acest debut editorial anunta inca de pe acum marile teme ale creatiei sadoveniene: viata celor multi si necajiti, interesul pentru istorie, dragostea fata de natura.In acelasi timp cele patru carti evidentiaza exceptionalul talent de povestitor al lui Mihail Sadoveanu. In 1907 apare la Iasi revista Viata romaneasca si Mihail Sadoveanu va deveni un colaborator al acesteia.

Romanele istorice:
Soimii (1904), Neamul Soimarestilor (1915), Zodia cancerului sau vremea Duca-i Voda (1929), Creanga de aur (1933), Viata lui Stefan cel Mare (1934), Fratii Jderi : Ucenicia lui Ionut (1935), Izvorul Alb (1936), Oamenii Mariei sale (1942), Nicoara Potcoava (1952)

Romane sociale:
Baltagul (1930), Strada Lapusneanu, Insemnarile lui Neculai Manea, Mitrea Cocor
Opere inchinate naturii:
Imparatia apelor,Valea Frumoasei, Tara de dincolo de negura, Povestile de la Bradu, Stramb, Istorisiri de vanatoare
Povestiri:Bordeienii, Hanu-Ancutei (1929), Dureri inabusite, Apa marilor
Viata targurilor de provincie:Locul unde nu s-a intamplat nimic (1933), Barca linistii, Haia Sanis, Floare ofilita
Lucrari memorialiste:Anii de ucenicie, Cele mai vechi amintiri

Pentru meritele sale Mihail Sadoveanu a fost primit in Academie, rostind cu acest prilej un discurs de receptie Poezia populara.Dupa al doilea razboi mondial Mihail Sadoveanu a fost recunoscut ca o mare personalitate a vietii politice si literare. A fost presedintele Uniunii Scriitorilor.In anii obsedantului deceniu Mihail Sadoveanu face niste compromisuri, scriind romanele Mitrea Cocor si Pauna mica, romane complet lipsite de orice valoare literara. Din vasta opera sadoveniana se remarca proza istorica de foarte buna calitate, operele inchinate naturii si cele care evoca atmosfera apasatoare a targurilor de provincie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.