Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2011-02-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 301
Autor: SONIA23
Dimensiune: 18kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1944, data cand Mihail Sadoveanu (1880-1961) publica romanul formatiei sale (Anii de ucenicie), ciclul mare al operei, inceput in 1928 cu "Hanu Ancutei", se incheiase. Timp de un deceniu si jumatate aparusera cartile sale reprezentative: "Zodia Cancerului" (1929), "Baltagul"(1930), "Creanga de aur"(1933), "Locul unde nu s-a intamplat nimic"(1933), "Fratii Jderi"(1935, 1936, 1942), care fixeaza definitiv in proza romaneasca o mitologie literara si un stil imitat de multi, dar neegalat de niciunul. Reputatia scriitorului este enorma, putinele contestatii critice, venite mai ales din directia ce sprijina proza psihologica, pun in discutie actualitatea formulei epice, nu si valoarea ei. Mai tarziu, cand in proza universala a aparut teama fata de anomaliile civilizatiei, s-a putut vedea ca elementarul, naturistul, paseistul Sadoveanu nu este atat de strain, pe cat s-a zis, de nelinistile spiritului modern.
S-au facut unele apropieri de marea proza americana (in special de Faulkner) si, cu toata deosebirea de limbaj epic, tehnica narativa, tipologie, cateva similtudini sunt in afara de discutie. Conditia omului sa piarda posibilitatea de comunicare cu universul in care s-a nascut intereseaza pretutindeni.

Traditionalul, clasicul Sadoveanu se intalneste la acest punct cu prozatori care, sub raport formal, au revolutionat arta epica moderna. Proza romaneasca a urmat, in acest timp, alte cai, si dupa ce de al doilea razboi mondial ea va cauta sa se diferentieze in continuare de realismul magic al lui Sadoveanu, optand pentru alte formule epice.

Caci, socotit de toti un mare model, un scriitor fundamental, "zimbrul" literaturii romane, cum i-a spus admirativ critica, n-a facut ceea ce se cheama scoala, desi a avut si are inca numerosi imitatori. Acestia reproduc limbajul vechi si muzical al cartilor, ignorand faptul esential ca limbajul (stilul) nu poate fi detasat in literatura de ceea ce el comunica.

Limba lui Sadoveanu este un dialect aparte, al limbii literare, farmecul lui dureaza cat dureaza lectura, dincolo de granitele cartii stilul ceremonios al eroilor pare artificial. Multi prozatori, in special moldoveni, neantelegand aceasta dialectica simpla, au plans in pagini congestionate de metafore aburoase suferintele taranimii, insa fara nici un ecou estetic.

Influenta pe care, indiscutabil, opera lui Sadoveanu a exercitat-o si va continua s-o exercite in campul literar romanesc porneste din zona ei spirituala, acolo unde miturile se concentreaza pentru a impune o viziune coerenta, originala a lumii. Dupa 1944, Sadoveanu a scris o singura carte remarcabila (Nicoara Potcoava, 1952), dupa ce publicase altele in care temele vechi erau reluate dintr-o perspectiva noua.

Caleidoscop (1946) este o culegere de articole in legatura, cele mai multe dintre ele, cu o vizita in Uniunea Sovietica. Retinem o evocare a poetului ucrainian Sevcenko, autorul intre altele a unei balade despre "Ivan Pitcova" (Nicoara Potcoava), personajul central din cartea pe care Sadoveanu o va publica sase ani mai tarziu. Prozatorul asculta cu emotie astfel de cantece vechi 'inflorite in rama lor de umbra".

Notele de calatorie n-au culoare si, recitite azi, nu mai spun aproape nimic. Articolele pot interesa intr-un singur fel: arata schimbarea de atitudine a celui ce luase pana atunci apararea omului pastoral fata de agresiunea civilizatiei.

Sadoveanu este acum pentru innoirea structurilor: "Criminal cine doreste ca taranul nostru sa ramana in starea in care a ajuns, deficitar in gospodaria lui, subnutrit, ruinat de boli sociale! Criminal cine nu intelege ca de la vremea eroica a lui Stefan-Voda cel Mare si Sfant si a pastorilor liberi pana astazi, s-a produs un proces de scadere si degenerare a acestui popor cu pretioase insusiri! Criminal cine il doreste neschimbat, avand inca in ochi viziunea unui trecut demult perimat sau viziunea de cromolitografie a patriotilor din Romania de ieri! Nu. Nu vom pieri sub plugul progresului".

Volumul de povestiri "Fantazii Rasaritene" (1946) trage un fir din mai vechile carti pe teme orientale, cu o schimbare de accent de pe parabola pe prezentarea faptului senzational si crud. Cea mai reusita din seria acestor fantazii orientale in travestiri noi este "Roxelana", o poveste cruda si colorata de Renastere.

Fara a fi un roman de epoca, unde culoarea istorica si descrierea amanuntita a moravurilor sa precumpaneasca, "Roxelana" e mai degraba o poveste orientala reprodusa realistic, cu o intriga ingenioasa si o nota minima de exotism. Cu "Pauna mica" (1948), urmatoarea scriere, Sadoveanu revine in actualitatea romaneasca, voind sa dea un roman pe tema noilor reforme sociale.

La aparitie, cartea a fost criticata pentru tezele ei utopiste, insa, utopista sau nu, cartea e, inainte de orice, fara interes literar. Un ecou mai puternic a avut "Mitrea Cocor" (1949), roman care a impus o schema epica si ideologica recomandata apoi de catre critica vremii ca model pentru intreaga literatura.

Indemnul a fost urmat si o buna parte din proza deceniului al VI-lea a reprodus cu mici variatii tiparul sociologic din romanul lui Sadoveanu. Astfel, numeroase carti au tratat fara prea multa fantezie tema tanarului taran care, intors din prizonierat cu o constiinta noua, pune ordine in sat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.