Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2014-10-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Violeta_G
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera sadoveniana a imaginat un univers propriu de o perfecta si monumentala coerenta, a carui particularitate s-a impus si s-a imbogatit treptat de la primele povestiri ale debutului editorial din acel generos an 1904 pana la ultimele pagini scrise, pana la sfarsitul intervenit in 1961, dupa o longevitate creatoare pe care numai Tudor Arghezi a pututo concura in literatura noastra. ,,Opera lui Sadoveanu scrisa G. Calinescu nu e vie decat daca se cutremura in cele o suta de volume, fiindca eswenta ei sta in dimensionalitate, in grandoare''.
Universul sadovenian atat de cuprinzator, de o vastitate fascinanta si coplesitoare, realizeaza o viziune a existentei naturale si sociale in care incap si mirajul Deltei si singuratatile muntilor, si Kesarion Breb si Lai Cantacuzin ca ultim decheneu de provincie dintr-un banal oras interbelic unde nu se intampla nimic, si Stefan cel Mare si Mitrea Cocor, printr-o derutanta contradictie ideologica intre doua timpuri, toate vietatile pamantului, ale vazduhului si ale apei.

Tot pe G Calinescu trebuie sa-l mai citim o data cu o fraza memorabila din finalul capitolului dedicat marelui prozator in Istoria... sa din 1941 :,, Opera sciitorului e arhiva a unui popor primitiv ireal : dragoste, moarte, viata agrara, viata pastorala, rozboi si asceza, totou e reprezentat. Cu o inteligenta de mare creator, scriitorul a fugit de document, ridicandu-se la o idee generala''. Un romantism funciar cu vizibile irizari paseiste, o viziune cosmogonica cu profunde rezonante eminesciene se prelungesc in realismul sociogoniei.

Mitul varstei de aur, centrul iradiant al acestei viziuni, poate fi intruchipat in romanul filosofic din Creanga de aur de o ,,Dacie hiperboree'' sau in romanul istoric Fratii Jderi de vremea lui Stefan cel Mare. Insa, daca aceste oaze ideale de pariarhalitate fericita nu pot fi regasite decat in imaginatie, constituind sensul retrospectiv al unei nostalgii spirituale dureroase, ramane mereu vie si activa sansa fericirii intr-o utopie a naturii paradisiace.

Geografia literara a tinuturilor sadoveniene, fie ca e vorba de Tara de dincolo de negura (1926) sau de imparatia apelor (1928) fie de valea frumoasei (1938)sau de povestile de la Bradu Stramb (1943), inseamna intr-un teritoriu interior acele locuri in care sau ivit momente de gratie si au dat ocazia sentimentului paradiziac al existentei. Sadoveanu nu are o structura de calator si e totalment fals sa interpretam cartile sale ca note de calatorie; caci el nu cauta diversitatea si pitorescul cu o curiozitate turistica, ci cauta constant unul si acelasi lucru:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.