Mijloace de imbogatire a vocabularului - imprumuturile

Trimis la data: 2014-07-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_A
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoasterea principalelor mijloace de imbogatire a lexicului merita o atentie deosebita, deoarece bogatia unei limbi este data, in primul rand, de bogatia si de varietatea vocabularului ei. Ideea general acceptata este cea conform careia odata ce limba s-a constituit ca idiom de sine statator, dezvoltarea ei consta in imbogatirea cu noi cuvinte. Asadar, vocabularul este compartimentul limbii cel mai labil si mai supus influentelor din afara, spre deosebire de morfologie si sintaxa, care evolueaza foarte incet, conferind stabilitate limbii.
Schimbarile care se produc la nivelul vocabularului imbraca aspecte diverse - de la arhaizarea treptata a unor cuvinte ori simpla schimbare a unor sensuri pana la aparitia unor unitati lexicale noi, care denumesc obiecte, fenomene, procese, institutii etc. inexistente sau necunoscute anterior. Totalitatea acestor schimbari alcatuieste dinamica vocabularului. In acest curs, ne vom opri asupra cailor de aparitie a noi cuvinte si felul in care sunt satisfacute necesitatile crescande ale procesului de comunicare.

In orice limba, cuvintele noi apar pe doua cai fundamentale: una externa, constand in imprumuturi din alte limbi, alta interna, prin care noile unitati lexicale rezulta din imbinarea unor elemente existente in limba. Cea de-a doua cale mentionata aici insumeaza un intreg ansamblu de procedee interne, care au legatura atat cu vocabularul, cat si cu morfologia. Aceste procedee sunt studiate de un capitol lingvistic cunoscut sub numele de formarea cuvintelor.
Ca mijloc extern de imbogatire a vocabularului, imprumutul lexical este un fapt obiectiv si el apare ca o consecinta de ordin lingvistic a unor factori extra-lingvistici, precum cei enumerati mai sus.

Cuvintele luate din alte limbi sunt adaptate la sistemul fonetic si morfologic al limbii receptoare sau influentate. In procesul adaptarii, de o mare importanta este calea pe care patrund cuvintele dintr-o limba in alta. Cuvintele pot fi imprumutate pe cale directa, ceea ce presupune un contact nemijlocit intre populatii cu limbi diferite sau pe cale indirecta, prin intermediul cartilor si al scrisului, in general. Pe calea directa, cunsocuta si sub numele de cale orala datorita caracterului popular, au patruns in limba romana o serie de cuvinte slave si maghiare, iar mai rar, cuvinte turcesti si grecesti.

Pe calea indirecta, care are un caracter cult, livresc, au aparut in limba romana o serie de cuvinte slave, care au fost urmate, in secolul al XVI-lea, de imprumuturi de origine latina si greaca, prin scrierile cu caracter istoric.
Uneori, acelasi cuvant a fost o data imprumutat pe cale directa, orala si alta data pe cale culta sau livresca. Astfel, a sfarsi si a savarsi reprezinta acelasi cuvant de provenienta slava, suvursiti, primit mai intai pe cale populara si apoi pe cale carturareasca, ceea ce se reflecta in cele doua aspecte diferite pe care le-a capatat acest cuvant in limba romana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.