Mijloace de transport

Trimis la data: 2012-05-22
Materia: Transporturi
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Valeria
Dimensiune: 14kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Multa vreme omul a folosit pentru deplasare si pentru transportul greutatilor animalele pe care le domesticise.Taind copacii pentru constructi,au observat ca trunchiurile puteau fi transportate mai usor prin rostogolire.Probabil asa le-au venit ideea construirii rotii,nascocire care a deschis drumul deplasarii terestre,caci de la roata la primele automobile n-a fost decat un pas.Cele mai vechi informatii despre roata le avem din documente descoperite in Egipt si in China.Primele roti imaginate si construite de om erau niste discuri de lemn, fixate pe o osie.Ele erau plasate la carutele trase de boi,cai sau chiar de oameni.
Tablitele de lut descoperite in Irak ne vorbesc despre existenta carelor inca din anul 3500 I.HR.La inceput acestea erau scobite in trunchiuri de copac; mai tirziu aratau ca niste roabe cu doua roti,cosurile fiind asezate direct pe osii.O data cu dezvoltarea drumurilor, pentru a mari confortul calatorilor se construiesc trasuri, diligente ,calesti (trasuri elegante cu capota).

Primul vehicul cu motor a fost construit in anul 1769, in Franta.Se deplasa prin forta aburului si a fost denumit "Diavolul pufaitor". Dupa 1800 "Zeul automobil" se impune repede in lumea intreaga.
.Constructorii au in vedere obtinerea unei viteze cat mai ridicate, marirea confortului, reducerea poluarii, siguranta circulatiei.
Romania s-a numarat printre primele 10 tari din lume posesoare de automobile. In anul 1898, in Bucuresti circula un Oldsmobile si mai multe automobile cu abur.

In 1904 erau inscrise in circulatie mai mult de 60 de asemenea "carute fara cai".Geniul romanesc si-a pus amprenta si pe istoria automobilului. In 1923 in student pe nume Aurel Persu construieste primul automobil cu forma aerodinamica din lume.Pe locul unde este astazi Uzina Aro functiona ,inca din 1954 ,o fabrica ce realiza partile componente pentru un automobil. In august 1968 a fost construit, la PItesti ,primul automobil romanesc: Dacia.

Au trecut de atunci 37 ani timp in care s-au creat peste 2 milioane de automobile,cu diverse forme si imbunatatiri.Spre a se putea transporta mai multi pasageri, era nevoie de vehicule mai mari.Asa au fost construite primele autobuze. Ele au circulat in Londra si aveau o capacitate necesara pentru... 10 calatori. Astazi, in Londra circula autobuze supraetajate, iar Romania are o fabrica de autobuze in Bucuresti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.