Mijloacele de proba - Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal

Trimis la data: 2009-07-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 1861
Autor: Razvan Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mijloacele de proba reprezinta mijloacele prevazute de lege prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probe în procesul penal. Practic, informatiile pe care le contine o proba - referitoare la existenta sau inexistenta infractiunii, la identificarea persoanei care a savarsit-o, vinovatia sau nevinovatia acesteia si la cunoasterea tuturor împrejurariior necesare pentru aflarea adevarului - pot fi folosite în procesul penal doar prin anumite activitati prevazute de legiuitor pentru descoperirea lor.

Aceste activitati legale sunt mijloacele de proba, prin care se descopera, sau se administreaza probele în procesul penal334.
Din definitive enuntate mai sus, se observa ca mijloacele de proba nu se confunda cu probele, acestea din urma putand fi obtinute si administrate doar prin mijloace de proba. Actuala legisiatie procesua! penaia romana contine, în art. 64 C. pr. pen., o enumerare limitativa a mijloacelor de proba: declaratiile învinuitului sau ale inculpatului; declaratiile partii vatamate; aie partii civile si ale partii responsabiie civiimente; declaratiile rnartorilor, înscrisurile, înregistranle audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnicostiintifice, constatarile rnedico-legaie si expertizele.

Privitor la caracterul limitativ sau complet al enumerarii mijloacelor de proba în art. 64 C.pr.pen., au existat, în doctrina, si alte opinii.ln acest sens, s-a exprimat opinia ca enumerarea realizata de legiuitor în art. 64 C.pr.pen., este numai exemplificativa, neputand fi excluse probele indirecte, care sunt prezumtiile sj indiciile.

Argumentandu-se teza caracterului exemplificativ al enumerarii prevazul de art. 64 C.pr.pen., se sustine ca respingerea caracterului exemplificativ ar însemna acceptarea unui punct de vedere formalist, care limiteaza mijloacele de proba la care pot recurge organele judiciare pentru decoperirea adevarului, ceea ce ar constitui o încalcare a principiilor aflarii adevarului si a libertatii probelor. In ceea ce ne priveste, consideram ca, din contra, legiuitorul modern a recurs la modalitatea unei enumerari complete a mijioacelor prin care pot ft obtinute probele în procesul penal, tocmai pentru a asigura respectarea riguroasa a principiului aflarii adevarului si pentru eliminarea eroriior si abuzurilor judiciare.

Recent, m literatura de specialitate, s-a exprimat opinia ca, prin modificarea intervenita prin Legea nr 281/2003, referitor la art. 911C.pr.pen., s-a urmarit si realizat o completare a mijioacelor de proba cu interceptarile audio sau video, însa" s-a omis sa se puna de acord aceasta completare cu textui art. 64 C.pr.pen., care enumera mijloacele de proba. Exprimandu-se convingerea ca suntem în prezenta unei simple omisiuni, s-a argumentat ca, m raport de titlul sectiunii a V a, care poarta denumirea Jnterceptarile si înregistrariie audio sau video" si de continutul redactarii art. 911C.pr.pen., trebuie admis ca, în realitate, a fost amendat art. 64 C.pr.pen., m sensul adaugarii acestui nou mijloc de proba.

Asa cum este stiut, prezumtiile legale constituie o dispensa de proba, iar cele judiciare pot servi ca argumente rationale pentru a demoristra valabiiitatea celor rezultate dintr-o proba. Indiciile nu pot constitui mijloace de proba, pentru ca ele sunt simple surse de banuiala, care pot fi folosite pentru a se începe o activitate de cautare si strangere a probeior.

Loialitatea în obtinerea mijloacelor de proba
O noutate istorica în reglementarea noastra procesual penala a intervenit prin Legea nr. 281/2003, care, în textul art. 64 C.pr.pen., privitor la mijloacele de proba, a introdus un nou alineat, care prevede ca mijloacele de proba obtinute in mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal.

Justificarea si ratiunea acestui nou text trebuie cautata si îsi gaseste sursa în necesitatea de a se asigura garantii reale pentru descurajarea si evitarea oricaror metode si practici abuzive sau de incompetenta ori de superficialitate în obtinerea mijioacelor de proba.
Acest nou text exprima, în opinia noastra, prin locul în care a fost asezat si prin continutul sau, un nou principiu, care sta ia baza activitatii de probatiune si care va trebui sa guverneze aceasta activitate: principiul loialitatii in obtinerea mijioacelor de proba.

Acest principiu decurge, în mod evident, prin modul de formulare, prin continutul sau si prin efectele nerespectarii sale, din principiul fundamental a! legalitatii procesului penal. Pentru interpretul teoretician si practician, acest text, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004, trebuie sa reprezinte momentul unei evolutii calitative, obligatorii în dificila activitate de descoperire, strangere si administrare a probelor, evolutie impusa de necesitatea armonizarii legislatiei noastre procesual penale cu cea europeana.

Textul art. 64 alin. 2 C.pr.pen. obliga organele judiciare la cunoasterea riguroasa a dispozitiilor Iegale privind modul de obtinere a fiecarui mijloc de proba si la respectarea stricta a procedurii prevazuta de lege în activitatea practica de cautare, descoperire, strangere si administrare a probelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.