Mineralele

Trimis la data: 2002-12-12 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3009
Autor: Cristiana Corneanu Dimensiune: 706kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mineralele - Diamantul este una dintre formele minerale ale carbonului, considerat a fi piatră preţioasă şi folosită şi în industrie. Diamantul este cea mai dură substanţă minerală cunoscută, atribuindu-i-se valoarea maximaă 10 pentru duritate.

Mineralele - Culoarea diamantelor este un criteriu important pentru deosebirea valorii economice a diamantelor, acestea având variate culori si forme de transparenţă: aşa-numitele „diamante albe” sunt pietre incolore si perfect transparente; o nuanţă maronie sau gălbuie este considerată o imperfecţiune a pietrei.

Diamantele verzi sau albastre sunt considerate raritaţi iar cele roşii sunt cele mai rare si implicit cele mai scumpe. Cu cât culoarea este mai rară cu atât valoarea mineralului e mai mare. Culoarea diamantelor este produsă de cantitaţi infime din alte elemente chimice (de exemplu cuprul) decât carbonul pur.

Cand sunt tăiate diamantele au cei mai mari indici de refracţie si de dispersie cunoscuţi. Diamantele netăiate au luciu gras si nu sunt strălucitoare; aceleaşi pietre tăiate sunt transparente si sclipesc.
Diamantele sunt bune conducatoare de căldura si, in general, slabe conducatoare electrice.

Sunt atacate foarte greu de acizi sau metale alcaline. Ard la circa 800° C si formează dioxid de carbon. Diamantele se formează in interiorul scoarţei terestre la temperaturi si presiuni foarte mari prin cristalizarea carbonului sub aceasta formă.

Un caz interesant sunt diamantele găsite in interiorul unor meteoriţi: ele se formează din grafitul existent in corpul ceresc la coliziunea acestuia cu un alt corp, cand temperatura si presiunea cresc astfel încât sa permită formarea diamantului.Se pare de asemenea că diamante microscopice se găsesc din abundenţă in spaţiul cosmic datorită condiţiilor prielnice de formare date de exploziile de stele sau de supernove.

Rubinul este o altă piatră pretioasă cu duritatea mai mică decât a diamantului. Culoarea sa este in general roşie, variind ca nuanţă de la roz la roşu sângeriu. Tăiate fără suprafeţe plane unele specimene prezintă o porţiune luminoasă de forma unei stele cu sase braţe. Rubinele cele mai valoroase se găsesc in Burma, Thailanda, India, China si Afganistan şi au valoare mai mare decât diamantele de masă echivalentă.

Safirul este ca şi rubinul o variantă de Al2O3, având diferite culori. Variaţia culorii se datorează şi aici altor elemente prezente in compus. Prezintă aceleaşi proprietăţi optice ca si rubinul, adică reflexia in forma de stea. Se găseşte in Sri Lanka, S.U.A., Inia, Thailanda, etc.

Smaraldul este o piatră pretioasă cu duritatea de 8. Este un compus chimic al beriliului. Este cunoscut încă din antichitate atât pentu aspectul estetic cât şi pentru faptul că se crede că are puteri vindecătoare. Şi exemplarele considerate rare valorează mai mult decat diamantele de greutate egală. Se găsesc mai ales in Siberia şi Columbia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.