Ministerele si celelalte organe centrale de specialitate ale administratiei publice

Trimis la data: 2010-01-30
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexa Dinu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1) Clasificarea organelor centrale de specialitate ale administratiei publice in functie de obiectul atributiilor lor.Constitutia vorbeste de ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice (in art. 116). Astfel se adopta in mod implicit distinctia intre organele administratiei publice cu competenta general si cele de specialitate. Aceasta distinctie nu se regaseste mod expres in Constitutie cand se refera la administratia publica locala, dar ea figureaza in prevederile art. 87 din Legea nr. 215/2001 care cuprinde reglementari privitoare la serviciile publice ale comunelor sau ale oraselor organizate de consiliul local in principalele domenii de activitate, potrivit specificului si nevoilor locale.
Pentru a se face aceasta delimitare intre organele cu competenta generala si cele de specialitate, s-a considerat ca ne aflam in prezenta unui organ de competenta general in cazul in care atributiile acestuia se extind, fie la intregul teritoriu al statului, fie in limitele unei unitati administrativ-teritoriale, la toate sau la mai multe ramuri sau domenii ale activitatii executive (Guvern, consilii judetene si locale). Ne vom afla in fata unui organ de specialitate al administratiei publice ori de cate ori atributiile acestuia se limiteaza la o singura ramura sau la un singur domeniu de activitate (minister, serviciu public al comunei, orasului, etc).

Notiunea de organe de specialitate ale administratiei publice la randul ei se refera ori la notiunea de "ramura", ori la cea de "domeniu", situatie ce a dus la clasificarea organelor de specialitate ale administratiei publice in organe ale administratiei publice de ramura si organe ale administratiei publice de domeniu [1].Organele de ramura se caracterizeaza prin faptul ca isi exercita competenta intr-un singur sector de activitate (de exemplu, Ministerul Apararii Nationale).

Organele de domeniu isi extind competenta la mai multe sectoare de activitate, dar desfasoara activitati, in special, de indrumare, coordonare si control interesand competenta acelor organe, fie cu competenta generala, fie de specialitate ale administratiei publice (Institutul National de Statistica culege, recenzeaza, prelucreaza, analizeaza si difuzeaza date interesand atat organele cu competenta general ale administratiei publice, cat si cele de specialitate).

Deoarece aceasta ultima categorie de organe desfasoara activitati interesand mai multe ramuri de activitate ale administratiei publice, ele mai sunt definite ca "organe interministeriale", denumire care nu reflecta incidenta lor in cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, nici imprejurarea ca unele dintre ele presteaza activitati legate de exercitarea atributiilor unor organe cu competenta general.

Distinctia intre organele denumite "de ramura" si cele "de domeniu" nu este intotdeauna usor de facut, deoarece unele organe ale administratiei publice, pe langa activitatea pe care o desfasoara intr-o anumita ramura, coordoneaza sau sprijina sub anumite aspecte si activitatea altor organe de specialitate (Ministerul Finantelor Publice). Ca atare, clasificarea organelor de specialitate ale administratiei publice in: a) organe de ramura si b) organe de domeniu, se cere completata cu inca o categorie si anume c) aceea a organelor de specialitate ale administratiei publice cu o dubla natura, de ramura si de domeniu [2].

2) Clasificarea organelor centrale de specialitate ale administratiei publice in: ministere, alte organe de specialitate in subordinea Guvernului, organe de specialitate in subordinea ministerelor.
Aceasta clasificare este cuprinsa in art. 116 alin. 1 si 2 si art. 117 alin. 1,2 si 3 ale Constitutiei.

a) Ministerele si alte organe de specialitate in subordinea Guvernului
Atat inainte, cat si dupa cel de al doilea razboi mondial, in Romania a existat tendinta de proliferare a ministerelor si a altor organe centrale de specialitate ale administratiei de stat, este adevarat ca uneori datorita dezvoltarii unor activitati economice, culturale, sociale si administrative specifice, dar alteori generata de preocuparea de a satisface o anume clientela politica [3].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.