Minoritatea

Trimis la data: 2010-09-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 52
Autor: Costin Georgea
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sociologie si in teoria votului, o minoritate este un subgrup care formeaza mai putin de o jumate din populatie si, ca regula, este depasita numeric de cel putin un alt subgrup, nu neparat din majoritate. Acest termen poate fi utilizat pentru a caracteriza populatii cu o alta limba, nationalitate,religie,cultura alt stil de viata sau orice alta caracteristica a acestor populatii acceptate ca niste parti ale unui grup de referinta.
O "majoritate", in termeni socilogici, este un segment de populatie care depaseste din punct de vedere numeric toate celelalte segmente. Termenul de minoritate este in mod ineviatabil asociat cu miscarile politice legate de asimilare, in care grupul minoritar isi pierde trasaturile distinctive si este absorbit in grupul dominant.

Albanezi
"Veri buni cu romanii", daca e sa-i dam crezare lui Iorga, albanezii sunt prezenti de multe secole pe teritoriul Romaniei, unde au trait in buna pace si prietenie. Tot aici au putut sa se organizeze si sa porneasca miscarea de eliberare nationala. Astazi numarul albanezilor din Romania este insa foarte mic, iar stradaniile lor sunt legate de pastrarea limbii si a culturii specifice.

Armenii
Popor mindru, cu trasaturi ce tin de prezenta la limita dintre Europa si Asia, profund religios, cu abilitati dovedite in ale negustoriei sau diplomatiei - asta si pentru a putea supravietui vicisitudinilor soartei - armenii sunt una dintre minoritatile cu o prezenta foarte vizibila si apreciata in Romania.

Bulgarii
Vecini sudici de secole bune ai tarii noastre, bulgarii se intilnesc in numar nu foarte mare si in Romania unde constituie o comunitate diferentiata in ce priveste confesiunea religioasa, dar unita din punctual de vedere al limbii si al traditiilor culturale.

Cehi si slovaci
Populatie de origine slava a carei constructie statala este de data recenta, ceho-slovacii reprezinta o minoritate care a adus in Romania respectul pentru munca si educatie, ca si o vie credinta religioasa. Toate aceste valori sunt perpetuate si astazi de comunitatile locale de ceho-slovaci din Transilvania.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.