Minoritatea

Trimis la data: 2015-11-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Oloeriu alexandra Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tratamentul juridic al minorilor care raspund penal este prevazut in Titlul V al partii generale a Codului penal, intitulat "Minoritatea", atat in noul Cod penal (art.113-134), cat si in Codul penal in vigoare (art. 99-1101). Titlul V al noului Cod penal este rezervat reglementarilor privind minoritatea intr-o structuramult largita fata de Codul penal in vigoare si constituie unul dintre punctele centrale ale reformei penale . Cele 22 de articole care alcatuiesc Titlul V al partii generale a noului Cod penal sunt grupate in 4 capitole si privesc: regimul raspunderii penale a minorului (art. 113 -116), regimul masurilor educative neprivative de libertate (art. 117-123), regimul masurilor educative privative de libertate (art. 124-127) si dispozitii speciale privind raspunderea penala a minorilor.

La randul lor, cele 15 articole care alcatuiesc Titlul V al partii generale a Codului penal in vigoare cuprind dispozitii privitoare la limitele si consecintele raspunderii penale a minorilor, la masurile educative (art. 99-108) si la pedepsele pentru minori (art. 109-1101).
Ambele coduri prevad un regim sanctionator special pentru infractorii minori si acesta este elementul comun principal al lor. Sub raportul continutului insa, reglementarile in acest domeniu difera uneori esential.Astfel, de exemplu, sub raportul sanctiunilor, in timp ce Codul penal in vigoare prevede pe langa masuri educative, dintre care unele privative de libertate, si pedepse aplicabile minorilor, noul Cod penal prevede numai masuri educative, privative si neprivative de libertate.

Asadar, principalul element de noutate in materia minoritatii il constituie renuntarea completa la pedepsele aplicabile minorilor care raspund penal si instituirea pentru acestia a unui regim sanctionator format doar din masuri educative. Regimul sanctionator penal al minorilor infractori prevazut de noul Cod penal este un regim axat exclusiv pe masuri educative .1. Limitele raspunderii penale a minorilor Prin dispozitiile art. 113 din noul Cod penal sunt reglementate limitele raspunderii penale a minorilor inraport cu varsta si cu discernamantul acestora. Potrivit acestor dispozitii, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal; minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste caa savarsit fapta cu discernamant; minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal potrivit legii.

Codul penal in vigoare, in art. 99, reglementeaza acelea si limite ale ra- spunderii penale a minorului. Limita superioara a varstei pana la care persoana este considerata minor este de 18 ani. Dupa cum se observa, legea consacra o impartire a minorilor, din punct de vedere al raspunderii penale, in doua categorii: una, a minorilor care au capacitate penala si raspund penal, si alta, a minorilor care sunt lipsiti de capacitate penala si care nu raspund penal. Categoria minorilor care nu raspund penal cuprinde doua sub categorii si anume:

aceea a minorilor care nu au implinit varsta de 14 ani si care beneficiaza de o prezumtie legala absoluta de incapacitate penala, si aceea a minorilor in varsta de 14-16 ani, care beneficiaza numai de o prezumtie relativa de incapacitate penala. Daca prezumtia absoluta de incapacitate penala nu poate fi inlaturataprin probe contrarii, in schimb prezumtia relativa ingaduie proba contrara, astfel ca este totusi posibil ca un minor avand varsta intre 14 si 16 ani sa raspunda penal, insa, "numai dacase dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant". Categoria minorilor care raspund penal cuprinde minorii in varsta de 16-18 ani, precum si minorii in varstade 14-16 ani fata de care prezumtia relativa de incapacitate penala a fost inlaturata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.