Mintea umana, intentionalitatea si geneza faptelor sociale

Trimis la data: 2015-04-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_B
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Daca acceptam faptul ca faptele sociale nu apar datorita unei asa-zise necesitati sociale sau datorita unor sisteme si structuri supraindividuale, trebuie sa incercam sa explicam cum este posibila aparitia acestora din actiunea indivizilor. Care anume trasaturi sau proprietati ale indivizilor ar trebui luate in calcul pentru a putea explica geneza institutiilor sociale? Vom pleca de la premisa ca rationalitatea agentilor sociali este suficienta pentru a explica geneza faptelor sociale.
Altfel spus, putem crede ca, in virtutea ratiunii lor, indivizii inteleg care sunt problemele comune cu care se confrunta si incearca sa le rezolve cautand in comun, prin coordonare, solutiile adecvate. Una dintre teoriile ce incearca sa explice colaborarea institutionala intre indivizi plecand de la rationalitatea acestora este "teoria agentilor rationali". Vom cerceta masura in care aceasta teorie poate da seama, in ultima instanta, de geneza institutiilor sociale. Vom constata ca insasi colaborarea rationala a indivizilor (sau conflictul dintre acestia) necesita un substrat mai profund, intentionalitatea colectiva.

(A) Teoria agentilor rationali si geneza faptelor sociale. Asumptiile acestei teorii sunt urmatoarele: indivizii poseda preferinte total ordonate, informatii complete despre situatiile concrete in care se gasesc si un calculator intern perfect (capacitate de a rationa apta sa identifice varianta cea mai buna de actiune). Regula jocului social este aceea ca indivizii vor face tot ce le sta rational in putere pentru satisfacerea propriilor preferinte. Conform acestei abordari teoretice, "actionam rational atunci cand stim ce vrem, cand avem o idee destul de precisa asupra a cat de probabil este ca fiecare curs al actiunii sa ne satisfaca si cu ce cost si cand alegem actiunea care este in aceste conditii mijlocul cel mai eficace pentru scopurile noastre [...]

Agentii rationali pot avea orice preferinte (consistente) si sunt rationali daca si numai daca alegerile lor le maximizeaza in consecinta utilitatile anticipate" Exista patru situatii sau genuri de relatii mai des invocate de catre teoreticienii teoriei jocurilor:
a. Cooperarea in fata unei probleme comune. In cele mai multe situatii pare a exista un interes reciproc pentru a coopera, lipsind orice conflict real de interese (de pilda, la trecerea peste un pod ). Acest gen de relatie ar putea fi invocata drept ratiune pentru a explica geneza institutiilor sociale: daca interesele individuale pot fi reciproc servite, aparitia unor asociatii si institutii nu ar trebuie sa fie deloc una surprinzatoare.

Asadar, daca interesele indivizilor nu ar intra niciodata in conflict, institutiile sociale si societatea civila ar putea fi intelese in termenii unor jocuri de coordonare. Totusi, este evidenta ca, in multe situatii, indivizii au interese opuse si ajung inevitabil la conflict.
b. Optiunea pentru conflict reprezinta, in multe situatii, o strategie pentru apararea intereselor concrete, precum si o strategie de construire a reputatiei. Situatia de conflict apare atunci cand rezolvarea problemei pentru un individ reprezinta o modalitate sigura de lezare si de afectare negativa a celuilalt.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.