Minucius Felix

Trimis la data: 2010-03-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 0
Autor: Clara Radulescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre Minucius Felix (unii ii adauga si numeie de Marcus, pe care 1-a purtat, pare-se, dupa botez) ca persoana stim foarte putin; referintele le intalnim la alti autori patristici, ulteriori lui. S-a convertit ceva mai tarziu (probabil ca si contemporanul sau Tertulian), iar in privinta structurii sale intelectuale putem afirma, fara teama de a gresi, ca a fost suficient sa ni se pastreze de la el doar dialogul Octavius, pentru a avea imaginea limpede a unui pagan (initial) foarte cult, care a stiut sa-si converteasca, bland si echilibrat, temeinicele cunostinte in favoarea crestinismului.
Mult mai clement decat Tertulian si mai lucid in aprecierea rolului culturii pagane in formarea celei crestine, Minucius Felix este prezentat totusi (sau poate tocmai datorita echilibrului sau clasicizant) in termeni destul de rezervati de catre Lactantiu, ca "avocat vestit, iar scrierea sa Octavius proclama adevarul, dar el ar fi putut fi chiar un bun aparator al adevarului, daca s-ar fi consacrat in intregime studiului in acest scop."

Ieronim (pe langa semnalarea unui tratat De Fato scris de Minucius Felix) il prezinta la fel de admirativ ca pe Tertulian (in ciuda imensei diferente dintre cei doi), aratand ca "Minucius Felix, avocat insemnat la Roma, a scris un dialog intre un crestin si un pagan care polemizeaza, dialog care poarta titlul Octavius."2 Chiar daca Ieronim il prezinta ca avocat la Roma (alteori ca "avocatul forului roman"), se stie ca Minucius Felix apartine scolii africane (unii ii contesta totusi originea nord-africana); exista dovezi ale identificarii numelui lui Minucius Felix in inscriptii din Africa de Nord, mai precis din Cartagina.

2. Formal, dialogul Octavius este o lucrare de inspiratie clasica, pagana, amintind, dupa cum bine s-a remarcat, de procedeele ciceroniene, marele orator fiind "modelul iubit al autorului." Considerat de Ernest Renan ca fiind "perla apologeticii crestine", dialogul reuneste in maniera ciceroniana cativa prieteni: Caecilius Natalis (om foarte cult), Octavius Ianuarius (avocat, prieten al autorului si fost coleg de studii la Cartagina) si autorul; plimbarea celor trei apare fireasca in contextul comuniunii intelectuale care ii defineste prin pregatire si profesie; sufleteste, insa Caecilius (sa fie oare ales cu intentie numele?

- vezi caecus - orb - mai ales ca o identificare a personajului in lumea reala a ramas sub semnul intrebarii) difera de prietenii sai, caci este pagan. Discutia intre Octavius si Caecilius il are ca arbitru pe Minucius Felix. Desi este evident pentru oricine ca arbitrul nu poate fi impartial si ca dialogul trebuie sa se incheie cu o victorie crestina (caracterul apologetic vadindu-se si prin aceasta), trebuie totusi subliniat ca pledoariile (atat cea pagana cat si cea crestina) sunt mult mai echilibrate, subtile si elegante decat detractarile cu care ne obisnuise Tertulian cam in aceeasi perioada. Tema dialogului este superioritatea unei religii asupra celeilalte (paganism politeist si crestinism).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.