Miorita

Trimis la data: 2004-04-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 8.30 / 10
Downloads: 16
Autor: Amalya
Dimensiune: 7kb
Voturi: 252
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei . Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .
MIORITA


a.) Definirea si geneza
Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei .
Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .
Asa cum este ea mai bine cunoscuta , balada este varianta descoprita de Alecu Russo la Soveja , in Vrancea si publicata de Alecsandri , mai intai in 1850 , in revista ,, Bucovina ,, , apoi in prima colectie de poezii populare tiparita la noi , ,, Balade ( Cantice batranesti ) adunate si indreptate,, ( Partea I , 1852 ) , fiind reprodusa ulterior in volumul ,, Poezii poporale ale romanilor ,, ( 1866 ) .
De la prima publicare a baladei si pana astazi s-au cules si s-au tiparit peste 1000 de variante , dintre care 230 se afla grupatein volumul ,, Miorita . Tipologie , circulatie , geneza , texte ,, , celelalte adaugandu-se prin culegeri efectuate dupa aceasta data .
Dintre tote ipotezele referitoare la originea baladei , potrivit carora ar avea la baza a. ) un fapt real petrecut intre pastori pornind de la rialitatea economica dintre ei , b.) un cantec liric ciobanesc sau c.) un bocet , cea mai plauzibila este ea de-a doua , avand in vedere lirismul pronuntat al textului .

b.) Explicitarea titlului
Titlul , format din diminutivul ,, miorita ,, , sugereaza si el gingasia , delicatetea sufleteasca protagonistului si duiosia sentimentelor si anticipeaza incarcatura afectiva a tetului , lirismul sau sfasietor in anumite momente .

c.) Structura compozitionala
Definita drept ,, cea mai frumoasa epopee pastorala din lume ,, , ,, cea mai nobila manifestare poetica a neamului nostru ,, , Miorita face parte din cele 4 mituri fundamentale ale poporului roman ( G.Calinescu ) , simbolizand ,, existenta pastorala a poporului roman ,, , alaturi de mitul etnogenezei ( Traian si Dochia ) , mitul estetic al jertfei creatoare ( Mesterul Manole ) , mitul erotic ( Zburatorul ) .
Compozitional , subiectul baladei este redus la 4 teme fundamentale :
- cadrul epic initial ;
- mioara nazdravana ;
- testamentul ciobanului moldovean ;
- presupusa aparitie a maicutei batrane.
!!!!! Tema fundamentala care le insumeaza pe toate 4 , este cea a raportului fiintei umane cu sine insasi si cu lumea care o inconjoara .
!!!! Acestor teme li se subordoneaza mai multe motive : motivul transhumantei , complotului , mioarei nazdravane , testamentului , alegoriei moarte - nunta si motivul maicutei batrane . Acestea se structureaza in 3 parti , in care elementele epice , lirice si dramatice se impletesc armonios .

c.) Prima parte cuprinde primele 2 motive- al transhumantei si al complotului - si este prin excelenta epica , nararea facandu-se obiectiv . Ea corespunde expozitiunii si fixeaza mai intai , prin 2 metafore , locul actiunii :
,, Pe-un picior de plai ,
Pe-o gura de rai . ,,
Atmosfera este calma , luminoasa si exprima un acord deplin intre om si natura.
Autorul anonim introduce apoi in scena protagonistii , cei 3 ciobani provenind din regiuni diferite :
,, Iata vin in cale
Se cobor la vale
Trei turme de miei
Cu trei ciobanei .
Unu-i moldovean ,
Unu-i ungurean
Si unu-i vrancean . ,,
Acestei expozitiuni ii urmeaza intriga , tot o parte epica , din care aflam de complotul ciobanului ungurean si al celui vrancean care , manati de invidie si lacomie , pun la cale uciderea baciului moldovean . Conflictul este determinat de rivalitatea materiala dintre ciobani :
,, Ca--i mai ortoman
S-are oi mai multe ,
Mandre si cornute ,
Si cai invatati ?
Si cani mai barbati ? ,,
Atmosfera linistita din prima parte ete usor tulburata , ideea fiind sugerata de versul ,, Pe l- apus de soare ,, , unde apusul soarelui devine simbolul posibilei morti a ciobanului moldovean .

c.) Dupa intriga , o data cu desfasurarea actiunii , balada paraseste planul real si intra in plan fantastic . Aceasta a doua parte a baladei , care corespunde motivului mioarei nazdravane , este de natura dramatica , fiind realizata prin dialog . Animalul oracular atrage atentia stapanului prin comportamentul sau neobisnuit si ii dezvaluie complotul pus la cale de tovarasii acestuia , sugrandu-i masurile normale pe car el ar trebui sa le ia in astfel de imprejurari , pentru a se proteja .
,, Stapane , stapane
Iti cheama s-un cane
Cel mai barbatesc
Si cel mai fratesc . ,,
c.) Din acest moment , creatorul poemului converteste totul intr-un emotionant monolog liric prin care ciobanaul isi exprima ultimele orinte inaintea presupusei morti . De acum este preocupat nu de salvarea sa ci de destinul sau dupa moarte .
Partea a treia a baladei , care corespunde celorlalte motive - motivul testamentului , motivul nuntii cosmice si al maicutei batrane - este cea mai intinsa si cea mai bogata in semnificatii , fiind totodata caracterizata printr-un lirism profund .
Dispozitiile testmentare ale bciului pun in lumina atitudinea lui in fata mortii si reliefeaza trasaturile sale carcteristice . In azul acestui motiv se poate vorbi de 3 trepte motivice :
- 1.) In prima parte a monologului sau , baciul isi exprima dorinta , ca dupa moarte , sa ramana alaturi de oile sale si de cainii sai , in mediul in care si-a dus pana acum existenta , deoarece despartirea de ceea ce i-a fost drag ar echivala cu uitarea , cu ruperea definitiva de ceea ce i-a marcat trecerea prin lume :
,, Fluieras de fag ,
Mult zice cu drag
Fluieras de os
Mult zice duios ,
Fluieras de soc ,
Mult zice cu foc ! ,,
- 2.) In a doua parte - tot lirica - , testamentul contine rugamintea ciobanului de a ascunde oilor moartea sa , infatisand-o ca pe o nunta ,, Cu o mandra craiasa - A lumii mireasa. ,,
Motivul alegoriei moarte - nunta contine sensul profund al baladei si tema ei fundamentala . Prin intermediul acestei alegorii , poetul transpune , in primul rand in plan artistic , o datina romaneasca , potivit careia desfasurarea ceremoniei funebre a tinerilor necasatoriti ia forma unei nunti simbolice , intrucat casatoria este considerata o etapa atat de importanta in existenta umana , incat neimplinirea ei ar insemna neimplinirea vesnica a omului . Eistenta trebuie sa cuprinda deci si momentul nuntii , acesta fiind un nou inceput in perpetuarea vietii . Personajele nelipsite in ceremonialul nuntii – mireasa ,preotii, lutarii , nuntasii - , ca si obiectele folositein mod traditional – cununa , lumanarile - , devin elemente concrete ale cadrului natural romanesc- brazi , paltinasi , munti , paseri – si ale celui cosmic – soarele , luna , stelele .
Intreaga natura , pamantul si cosmosul , participa la marea recere a ciobanului in eternitate . Atmosfera este solemna , dar si luminoasa , caci soarele si luna si stelele calauzesc drumul baciului spre vesnicie , iar mandra ,,craiasa ,, , coborata parca din basmele romanesti , sporeste stralucirea prin presupusa ei prezenta .
In al doilea rand , aceasta alegorie exprima conceptia poporului nostru despre moarte . Vazuta ca o nunta , moartea ese considerata ca o forma de integrare a vietii in cosmos , un mod de continuare a existentei in natura , o expresie a legaturii permanente a omului cu mediul in care traieste . Astfel , moartea nu inseamna un sfarsit , ci un nou inceput , o reintoarcere a omului in elementele naturii vesnice din care a izvorat .
Alegoria nuntii cosmice face sib dovada sensibilitatii si a optimismului celui sortit pieirii , a dragostei lui de viata , chiar in momentul mortii ipotetice , pe care o priveste cu seninatate , cu detasare .
Aceasta alegorie straluceste si prin fabulosul ei , pentru ca elementele fantstice , de basm , prezente in intreaga balada , culmineaza in acest fragment , natura intreaga fiind insufletita prin personificari si metafore .
3.) – Balada atinge punctual culminant nu ca actiune , ci ca intensitate a sentimentelor , in cea de-a treia parte a testamentului , odata cu aparitia maicutei batrane , ce-si cauta cu disperare feciorul . , pe care-l descrie cu sufletul ei de mama iubitoare si indurerata :
,, Mandru ciobanel
Tras printr-un inel ,
Fetisoara lui ,
Spuma laptelui … ,,
Atitudinea mamei capata semnificatia unui protest impotiva unei morti nedrepte si premature.
Ciobanul on roaga sa-I spuna mamei lui ca n-a murit , ci ca ,, M-am insurat – Cu- o fata de crai – Pe-o gura de rai - ,, , dar sa-I ascunda faptul ca la nunta lui a cazut o stea si ca a participat intreaga natura . El vrea astfel sa-si crute mama de o mare durere ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.