Miorita

Trimis la data: 2004-04-08 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Amalya Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei . Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .

MIORITA


a.) Definirea si geneza
Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei .
Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .
Asa cum este ea mai bine cunoscuta , balada este varianta descoprita de Alecu Russo la Soveja , in Vrancea si publicata de Alecsandri , mai intai in 1850 , in revista ,, Bucovina ,, , apoi in prima colectie de poezii populare tiparita la noi , ,, Balade ( Cantice batranesti ) adunate si indreptate,, ( Partea I , 1852 ) , fiind reprodusa ulterior in volumul ,, Poezii poporale ale romanilor ,, ( 1866 ) .
De la prima publicare a baladei si pana astazi s-au cules si s-au tiparit peste 1000 de variante , dintre care 230 se afla grupatein volumul ,, Miorita . Tipologie , circulatie , geneza , texte ,, , celelalte adaugandu-se prin culegeri efectuate dupa aceasta data .
Dintre tote ipotezele referitoare la originea baladei , potrivit carora ar avea la baza a. ) un fapt real petrecut intre pastori pornind de la rialitatea economica dintre ei , b.) un cantec liric ciobanesc sau c.) un bocet , cea mai plauzibila este ea de-a doua , avand in vedere lirismul pronuntat al textului .

b.) Explicitarea titlului
Titlul , format din diminutivul ,, miorita ,, , sugereaza si el gingasia , delicatetea sufleteasca protagonistului si duiosia sentimentelor si anticipeaza incarcatura afectiva a tetului , lirismul sau sfasietor in anumite momente .

c.) Structura compozitionala
Definita drept ,, cea mai frumoasa epopee pastorala din lume ,, , ,, cea mai nobila manifestare poetica a neamului nostru ,, , Miorita face parte din cele 4 mituri fundamentale ale poporului roman ( G.Calinescu ) , simbolizand ,, existenta pastorala a poporului roman ,, , alaturi de mitul etnogenezei ( Traian si Dochia ) , mitul estetic al jertfei creatoare ( Mesterul Manole ) , mitul erotic ( Zburatorul ) .
Compozitional , subiectul baladei este redus la 4 teme fundamentale :
- cadrul epic initial ;
- mioara nazdravana ;
- testamentul ciobanului moldovean ;
- presupusa aparitie a maicutei batrane.
!!!!! Tema fundamentala care le insumeaza pe toate 4 , este cea a raportului fiintei umane cu sine insasi si cu lumea care o inconjoara .
!!!! Acestor teme li se subordoneaza mai multe motive : motivul transhumantei , complotului , mioarei nazdravane , testamentului , alegoriei moarte - nunta si motivul maicutei batrane . Acestea se structureaza in 3 parti , in care elementele epice , lirice si dramatice se impletesc armonios .

c.) Prima parte cuprinde primele 2 motive- al transhumantei si al complotului - si este prin excelenta epica , nararea facandu-se obiectiv . Ea corespunde expozitiunii si fixeaza mai intai , prin 2 metafore , locul actiunii :
,, Pe-un picior de plai ,
Pe-o gura de rai . ,,
Atmosfera este calma , luminoasa si exprima un acord deplin intre om si natura.
Autorul anonim introduce apoi in scena protagonistii , cei 3 ciobani provenind din regiuni diferite :
,, Iata vin in cale
Se cobor la vale
Trei turme de miei
Cu trei ciobanei .
Unu-i moldovean ,
Unu-i ungurean
Si unu-i vrancean . ,,
Acestei expozitiuni ii urmeaza intriga , tot o parte epica , din care aflam de complotul ciobanului ungurean si al celui vrancean care , manati de invidie si lacomie , pun la cale uciderea baciului moldovean . Conflictul este determinat de rivalitatea materiala dintre ciobani :
,, Ca--i mai ortoman
S-are oi mai multe ,
Mandre si cornute ,
Si cai invatati ?
Si cani mai barbati ? ,,
Atmosfera linistita din prima parte ete usor tulburata , ideea fiind sugerata de versul ,, Pe l- apus de soare ,, , unde apusul soarelui devine simbolul posibilei morti a ciobanului moldovean .

c.) Dupa intriga , o data cu desfasurarea actiunii , balada paraseste planul real si intra in plan fantastic . Aceasta a doua parte a baladei , care corespunde motivului mioarei nazdravane , este de natura dramatica , fiind realizata prin dialog . Animalul oracular atrage atentia stapanului prin comportamentul sau neobisnuit si ii dezvaluie complotul pus la cale de tovarasii acestuia , sugrandu-i masurile normale pe car el ar trebui sa le ia in astfel de imprejurari , pentru a se proteja .
,, Stapane , stapane
Iti cheama s-un cane
Cel mai barbatesc
Si cel mai fratesc . ,,
c.) Din acest moment , creatorul poemului converteste totul intr-un emotionant monolog liric prin care ciobanaul isi exprima ultimele orinte inaintea presupusei morti . De acum este preocupat nu de salvarea sa ci de destinul sau dupa moarte .
Partea a treia a baladei , care corespunde celorlalte motive - motivul testamentului , motivul nuntii cosmice si al maicutei batrane - este cea mai intinsa si cea mai bogata in semnificatii , fiind totodata caracterizata printr-un lirism profund .
Dispozitiile testmentare ale bciului pun in lumina atitudinea lui in fata mortii si reliefeaza trasaturile sale carcteristice . In azul acestui motiv se poate vorbi de 3 trepte motivice :
- 1.) In prima parte a monologului sau , baciul isi exprima dorinta , ca dupa moarte , sa ramana alaturi de oile sale si de cainii sai , in mediul in care si-a dus pana acum existenta , deoarece despartirea de ceea ce i-a fost drag ar echivala cu uitarea , cu ruperea definitiva de ceea ce i-a marcat trecerea prin lume :
,, Fluieras de fag ,
Mult zice cu drag
Fluieras de os
Mult zice duios ,
Fluieras de soc ,
Mult zice cu foc ! ,,
- 2.) In a doua parte - tot lirica - , testamentul contine rugamintea ciobanului de a ascunde oilor moartea sa , infatisand-o ca pe o nunta ,, Cu o mandra craiasa - A lumii mireasa. ,,
Motivul alegoriei moarte - nunta contine sensul profund al baladei si tema ei fundamentala . Prin intermediul acestei alegorii , poetul transpune , in primul rand in plan artistic , o datina romaneasca , potivit careia desfasurarea ceremoniei funebre a tinerilor necasatoriti ia forma unei nunti simbolice , intrucat casatoria este considerata o etapa atat de importanta in existenta umana , incat neimplinirea ei ar insemna neimplinirea vesnica a omului . Eistenta trebuie sa cuprinda deci si momentul nuntii , acesta fiind un nou inceput in perpetuarea vietii . Personajele nelipsite in ceremonialul nuntii – mireasa ,preotii, lutarii , nuntasii - , ca si obiectele folositein mod traditional – cununa , lumanarile - , devin elemente concrete ale cadrului natural romanesc- brazi , paltinasi , munti , paseri – si ale celui cosmic – soarele , luna , stelele .
Intreaga natura , pamantul si cosmosul , participa la marea recere a ciobanului in eternitate . Atmosfera este solemna , dar si luminoasa , caci soarele si luna si stelele calauzesc drumul baciului spre vesnicie , iar mandra ,,craiasa ,, , coborata parca din basmele romanesti , sporeste stralucirea prin presupusa ei prezenta .
In al doilea rand , aceasta alegorie exprima conceptia poporului nostru despre moarte . Vazuta ca o nunta , moartea ese considerata ca o forma de integrare a vietii in cosmos , un mod de continuare a existentei in natura , o expresie a legaturii permanente a omului cu mediul in care traieste . Astfel , moartea nu inseamna un sfarsit , ci un nou inceput , o reintoarcere a omului in elementele naturii vesnice din care a izvorat .
Alegoria nuntii cosmice face sib dovada sensibilitatii si a optimismului celui sortit pieirii , a dragostei lui de viata , chiar in momentul mortii ipotetice , pe care o priveste cu seninatate , cu detasare .
Aceasta alegorie straluceste si prin fabulosul ei , pentru ca elementele fantstice , de basm , prezente in intreaga balada , culmineaza in acest fragment , natura intreaga fiind insufletita prin personificari si metafore .
3.) – Balada atinge punctual culminant nu ca actiune , ci ca intensitate a sentimentelor , in cea de-a treia parte a testamentului , odata cu aparitia maicutei batrane , ce-si cauta cu disperare feciorul . , pe care-l descrie cu sufletul ei de mama iubitoare si indurerata :
,, Mandru ciobanel
Tras printr-un inel ,
Fetisoara lui ,
Spuma laptelui … ,,
Atitudinea mamei capata semnificatia unui protest impotiva unei morti nedrepte si premature.
Ciobanul on roaga sa-I spuna mamei lui ca n-a murit , ci ca ,, M-am insurat – Cu- o fata de crai – Pe-o gura de rai - ,, , dar sa-I ascunda faptul ca la nunta lui a cazut o stea si ca a participat intreaga natura . El vrea astfel sa-si crute mama de o mare durere ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.