Miorita

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 6744
Autor: Erik15
Dimensiune: 3kb
Voturi: 437
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Motivul maicutei batrane este ultimul episod al baladei , care cuprinde cele doua portrete : al baciului si al mamei . Maicuta , este “batrana cu braul de lana” , doua epitete care dau contur portretului fizic si amintesc de lumea oierilor .Mama se framanta , alearga si plange , atitudinea evidentiata de verbele la gerunziu :”lacrimand , alergand , intreband , zicand “, cuvinte care dezvaluie grija si dragostea nesfarsita a mamei pentru fiu .
Miorita(motivul maicutei batrane)
Motivul maicutei batrane este ultimul episod al baladei , care cuprinde cele doua portrete : al baciului si al mamei . Maicuta , este “batrana cu braul de lana” , doua epitete care dau contur portretului fizic si amintesc de lumea oierilor .Dar poetul anonim si-o imagineaza in miscare , cautandu-si feciorul .
“Maicuta batrana ,
Cu braul de lana ,
Din ochi lacrimand ,
Pe camp alergand ,
De toti intreband
Si la toti zicand : “

Mama se framanta , alearga si plange , atitudinea evidentiata de verbele la gerunziu :”lacrimand , alergand , intreband , zicand “, cuvinte care dezvaluie grija si dragostea nesfarsita a mamei pentru fiu

Portretul baciului moldovean
Poetul anonim alcatuieste baciului portretul fizic de o deosebita frumusete . Acesta capata contur din cuvintele mamei care alearga pe camp , in cautarea celui disparut .
“Cine-a cunoscut ,
Cine mi-a vazut
Mandru ciobanel ,
Tras printr-un inel ?
Fetisoara lui ,
Spuma laptelui ;
Mustacioara lui ,
Spicul graului ;
Perisorul lui ,
Pana corbului ;
Ochisorii lui ,
Mura campului ;

Portretul tanarului este pus in evidenta prin enumerare de epitete , metafore si prin diminutive care dezvaluie dragostea mamei pentru fiu :”ciobanel , fetisoara , mustacioara , perisor “. Intelegem ca baciul era un tanar frumos , cu trasaturi fizice deosebite . Acestea sunt sugerate de poet prin sensul figurat al cuvintelor - fetisoara ca spuma laptelui , mustacioara ca spicul graului .

Dar frumusetea fizica este completata de insusirile morale care la un loc alcatuiesc un portret complex al baciului moldovean .De la inceputul baladei , poetul a dezvaluit harnicia si priceperea baciului moldovean . Astfel ca bogatia in turme a starnit invidia celorlalti doi care au planuit complotul .
“Ca-i mai ortoman
S-are oi mai multe ,
Mandre si cornute ,
Si cai invatati ,
Si caini mai barbati .

Ciobanul iubeste natura , mioarele , ii place sa pastoreasca . El intelege reactia mioarei si ii asculta sfatul . In fata mortii ce-l pandeste el este calm , nu se inspaimanta o infrunta cu barbatie
Prima dorinta formulata in fata mioarei dovedeste dragostea de natura de caini si de oi . Vrea sa fie inmormantat alaturi de caini si de oi .
“In strunga de oi
Sa fiu tot cu voi ,
In dosul stanii
Sa-mi aud canii “.

O dragoste si grija nesfarsita dovedeste fata de mama lui , pe care vrea s-o fereasca de vestea nenorocirii ce-l pandeste .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.