Miorita - balada populara

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.BALADA POPULARA este cantata pe la petreceri sau hanuri de lautari sau de tarani, isi are originea in trecuturi indepartate si aduce teme si motive de mare circulatie despre pastori, haiduci, viteji ai neamului, etc..Fiind veche si pentru ca se canta se mai numeste si cantec batranesc.
2. "MIORITA" reprezinta o capodopera a culturii populare romanesti.
3. DEFINITIA:
Balada este o creatie epica in versuri in care este povestita o intamplare despre confruntarea dintre doua sau mai multe personaje.
4.Ca specie a genului epic are narator omniscient, are personaje (ciobanii, mioara, maicuta batrana in planul imaginar).

5.SUBIECTUL se axeaza pe fapte si intamplari existand si momente ale subiectului:
- expozitiunea - cadrul ("Pe-un picior de plai / Pe-o gura de Rai"), personajele ("ciobanul moldovean, vrancean si ungurean") si timpul ("se cobor la vale"-toamna)
- intriga reda disperarea mioarei nazdravane care relateaza stapanului sau complotul pus la cale de ceilalti doi ciobani
- desfasurarea actiunii este incompleta. Ciobanul moldovean i se adreseaza oitei cerandu-i sa-i implineasca ultimele dorinte in cazul in care va muri. Moartea este ipotetica ("Si DE-a fi sa mor")
Pentru ca lipseste punctul culminant si deznodamantul, balada "MIORITA" este considerata ATIPICA.

6. PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 INTAMPLARI SEMNIFICATIVE Personajul principal, ciobanul moldovean, are o atitudine CALMA, acceptand moartea cu seninatate si vazand-o ca pe o prelungire a vietii in mijlocul naturii alaturi de fiintele dragi (oile), alaturi de obiectele preferate (fluierele). Fiinta de tip superior, el nu este RAZBUNATOR nici RANCHIUNOS el incredintand ritualul inmormantarii sale tocmai dusmanilor sai.

7.Ca in orice balada exista, si aici, MOTIVE LITERARE. Astfel apar motivul conflictului dintre ciobani, motivul mioarei nazdravane (animalul credincios), motivul testamentului ciobanului, motivul mamei care-si cauta fiul si motivul mortii vazute ca o nunta.
8.CONFRUNTAREA, specifica baladelor, este redata aici prin conflictul dintre ciobani dar apare o opozitie si in ce priveste atmosfera senina de la inceput si tensiunea ulterioara.

9. Fiind o balada populara, creatorul anonim foloseste o gama variata de procedee si mijloace artistice
- spre deosebire de alte balade "MIORITA" contine secvente epice (intamplarile), lirice (monologul ciobanului) si dramatice (dialogul cu oita).
- ca moduri de expunere se intalnesc toate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.