Miorita rezumat

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada populara,,Miorita" este capodopera a literaturii
populare romanesti.Are ca punct de plecare transhumanta si oglindeste existenta pastorala a poporului roman.Actiunea baladei se petrece la poalele muntilor intr-o zi de toamna.
Intr-o zi de toamna,coboara din munti pentru iernat trei turme de oi conduse de ciobanii moldovean,ungurean si vrancean.Baciul moldovean e mai bogat,are mai multe oi,cai pricepui si caini curajosi.De aceea, este invidiat de ceilalti doi ciobani.Acestia hotarasc sa-l omoare pe baciul moldovean si sa-i ia averile.Miorita nazdravana afla de crima care i se pregateste stapanului sau si il vesteste de pericol.Totodata ,isi roaga stapanul sa se apere:sa se intoarca la negru zavoi si sa-si cheme in ajutor,un caine.

Ciobanul nu face nici un gest de aparare,priveste cu demnitate cu posibilitatea mortii.El isi exprima ultimele dorinte intr-un testament tulburator .O roaga pe mioara sa le spuna celor doi ciobani sa-l ingroape in apropierea stanei sa fie aproape si dupa moarte de strunga si de oi.Doreste ca la capul lui sa fie puse cele trei fluierase si sa fie bocit de vant,de glasul fluieraselor si de oi.Totodata ciobanasul vrea ca mioara sa ascunda oilor ca el a murit,de aceea sa le spuna ca s-a insurat cu o craiasa mandra si ca la nunta lui a participat intreaga natura.Nunii au fost soarele si luna,nuntasii au fost brazii si paltinasii,preotii au fost muntii mari,facliile au fost stelele,iar lautarii au fost pasarile.

La aceasta nunta insa a cazut o stea,ceea ce sugereaza stingerea unei vieti omenesti.In finalul baladei apare mama ciobanului care isi cauta fiul.Din cuvintele mamei,reiese portretul fizic al ciobanasului.El este tanar,frumos si inalt,cu fata alba,cu mustata de forma spicului de grau,cu parul negru si ochi albastri.Ciobanul o roaga sa-i spuna mamei
ca s-a insurat cu o fata de crai,dar sa nu-i spuna ca la nunta lui a cazut o stea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.