Mircea Eliade Maitreyi

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_P
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul incepe cu amintirea lui Allan despre fiica inginerului Narendra Sen. Allan era foarte bun prieten cu Harold Carr deoarece acesta o suma de familii cunoscute in Calcutta, oras in care isi petrecea el serile si unde iesea cu fetele acelor familii. Eroului i-a ramas intiparit in minte bratul gol al Maitreyiei si straniul acelui galben intunecat atat de tulburator, atat de putin feminin, de parca ar fi fost mai mult al unei zeite sau al unei cadre decat al unei indiene.

Referate similare:

Cand i-a cerut parerea lui Harold despre ce vazuse el, acesta i-a raspuns: "nu zau, Allan, cum de-ti poate placea tie o bengaleza? Sunt dezgustatoare.[...] Sunt murdare, crede-ma. Si apoi, nu e nimic de facut, nici dragoste. Fata aceea n-are sa-ti intinda niciodata mana...". [1]

Allan era la inceputul carierei sale in India, era membru in Rotary Club, citea mult despre fizica matematica si scria zilnic in jurnal. Dupa ce predase reprezentanta locala a uzinelor "Noel and Noel" si fusese angajat pentru desen tehnic la noua societate de canalizare a deltei, cunoscuse mai de aproape pe inginerul Narendra Sen (foarte respectat in Calcutta deoarece era primul inginer laureat la Edimburgh), si viata lui Allan a inceput sa se schimbe.

Acum castiga mai putin, dar ii placea mai mult aici deoarece la fiecare 2-3 saptamani era plecat la lucru pe teren. Pe santier se intelegea bine cu muncitorii deoarece era singurul alb. Intr-una din zilele cand se intorcea ars de soare de la lucru, se intalneste du un prieten vechi - Lucien Metz - care vroia sa scrie o carte despre India moderna (luand interviuri, vizitand inchisori si fotografiind; nu vazuse inca adevaratele femei indiene.

Pentru a-l lamuri pe prietenul sau despre problemele pe care nu le intelegea, Allan l-a dus la Narendra Sen, unde au discutat si au baut ceai. O alta impresie i-a lasat Maitreyi lui Allan - nu izbutea sa inteleaga ce taina ascundea acea faptura in miscarile ei moi, de matase, in zambetul ei timid, de glasul eu schimbat in fiecare clipa, vorbea o engleza aproape de manual, iar privirile lor nu se puteau dezlipi de la ea.

Tot atunci isi fac aparitia si doamna Sen si sora mai mica a Maitreyiei, Chabu. Cum luau ei ceaiul, Maitreyi a varsat o ceasca de ceai peste pantalonii lui Lucien. Fata s-a scuzat, iar nu dupa mult timp cei doi oaspeti au plecat. Totusi Allan a mai aruncat o privire asupra casei imginerului si zari trupul pe jumatate gol al Maitreyiei.(cap. 1)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.