Mircea Eliade, Paul Barbaneagra si redescoperirea sacrului

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 35
Autor: Lola Grecu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fara indoiala ca, pe lista documentarelor si filmelor dedicate lui sau inspirate de Mircea Eliade, pelicula purtind semnatura lui Paul Barbaneagra-"Mircea Eliade si redescoperirea sacrului" ("Mircea Eliade et la redecouverte du sacre"), coproductie FR3-Cluny Tele Films(1987)-este una de exceptie. Pentu ca, dincolo de valoarea in sine, ca realizare filmica este singura care-l are pe insusi Eliade ca protagonist! Desi filmarile s-au derulat pe parcursul citorva ani- a fost finalizat la zece ani de la inceperea lui, caci "trei, patru cancere care au ucis in familia lui si printre prietenii lui foarte apropiati, m-au impiedicat sa termin filmarile", marturiseste regizorul
Eliade ca protagonist- expunindu-si ideile, desi filmul nu trebuie luat decit ca o vertebra in osatura gindirii eliadesti. Regizorul de fapt specifica:"Acest film nu-si propune in nici un caz sa prezinte opera lui Eliade in totalitatea ei (practic ar fi fost imposibil in cele cincizeci de minute ale filmului)." (3) Si, asa cum spunea Eliade insusi-in nota din 13 octombrie 1984, citata ca motto al acestui material- textul (scriptul filmului) "nu va putea fi citat ca o referinta la sistemul meu general..."

Documentar de exceptie si pentru faptul ca Eliade e prezent, viu, co-partas la ceea ce se intimpla...A avut oroare de tehnica- lucru bine stiut- iar meritul ca acest film a putut fi realizat se datoreaza lui Christinel Eliade- si ea prezenta in citeva secvente din film. Regizorul, de altfel, marturiseste: "...filmul despre Eliade il datorez doamnei Eliade. Profesorul nu a acceptat niciodata sa fie filmat (...) avea oroare de microfon. (...) Am mii si mii de metri de pelicula in care Eliade incepe o fraza si se opreste la jumatatea ei spunindu-mi:

Draga Paul, nu stiu de ce vrei sa lasi amintirea mea alienata de aparatul acesta. Oamenii vor crede ca am fost un nating, cum apar in fata aparatului, din cauza lui. Si ar fi vrut sa nu mai continue. Atunci intervenea Christinel. Au fost discutii repetate de nu stiu cite ori(...)O singura data, furat de ceea ce spunea si uitindu-ne, in ultima secventa din film ne-a lasat acest testament in care vorbeste fara oprire zece minute." (4)

Si ce amintire frumoasa! Se vede clar, in film, efortul Profesorului de a fi natural-dar se simte emotia, vocea stapinita, cu inflexiuni tremuratoare...O emotie frumoasa, caci prin ea, ideile lui Eliade curg desavirsit, ca o apa lina-un exercitiu in fata unui public nevazut, care ia act de atitudinea intelectual-participativa a Maestrului la mersul lumii contemporane, la agonia ei; se implica rostindu-si verdictele si oferind solutia...

"Cred ca elementul esential al conditiei umane este simtul sacrului..." (5) .Sint primele cuvinte cu care incepe filmul-rostite de insusi Eliade.Reusita filmului- a serialului- se datoreaza si faptului ca regizorul " a avut parte de o echipa exceptionala (...) cei doi mari operatori de origine romana Stefan de Fay si Sergiu Huzum, apoi cei care l-au secondat in scrierea scenariilor si a comentariilor: Jean Phaure si Fernand Scwarz, Simion Macovei si Th. Cazaban." (6).

Filmul despre Eliade- ca opera finala- a avut impactul si alura de care ne-am bucurat gratie intregii echipe care si-a pus semnatura pe partitura lui: ilustratia muzicala semnata de Florence Palou, cu muzica originala- Gheorghe Zamfir; lectura: Pierre Vaneck (texte de Eliade); asistent: Mihaela Bacou,montaj: Jacques Oger.

Filmul pastreaza structura unui documentar care "se respecta": prezentarea "personajului", cu interventii directe ale acestuia, care explica, se explica, emite idei...Dupa prima secventa in care Eliade pare a-si citi una din paginile favorite de jurnal-este prezentata "fisa" biobibliografica a acestuia, in care sint mentionate etapele importante ale biografiei: inceputurile in Romania, momentul India, Portugalia, Paris, episodul Ascona, periplul pe la Universitatile lumii, ca invitat-in calitate de istoric al religiilor, autor al "Tratatului..."

care a cunoscut succesul international;momentul edificator- Chicago; doctor honoris causa a zece universitati, membru a cinci academii, coordonator al Enciclopediei religiilor... Elementele unei biografii de exceptie, ale unui Eliade care "innoieste aproape toate stiintele contemporane, de la istoria religiilor la antroplogie, de la epistemologie la filozofia culturii."

Interventiile lui Eliade sint din belsug insotite de fotografii de arhiva si imagini vii din diverse zone culturale ale lumii:un spectacol de sunet si culoare, un evantai de cutume si simboluri, atit cit pot fi ele surprinse / redate in cadre filmice de citeva minute, ca "acompaniament" al textului / scenariului: Parisul,malurile Senei, China cu pagodele sale, India, Grecia, Romania, Egiptul...Marcat filmic, prin imagini vii, ceea ce Eliade marturisea in lectura proprie: "Cind parcurg spatii geografice familiare sau necunoscute, calatoresc in acelasi timp, intr-un anume fel, in trecut, in propria-mi istorie."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.