Mircea Eliade - Aspecte ale mitului

Trimis la data: 2013-01-31
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 9
Autor: stoe
Dimensiune: 15kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade, prozator, eseist si istoric de talie inalta, si-a dedicat o mare parte din cariera mitologiei. Pe langa lucrari beletristice si filozofice, acesta a cunoscut succesul international si printr-o serie numeroasa de scrieri stiintifice, domeniul in care se incadreaza si literatura mitologica. Lucrari reprezentative in aceasta zona sunt "Sacrul si profanul", "Mitul eternei reitoarceri", "De la Zalmoxis la Gengis Khan" si " Aspecte ale miturilor".
"Aspecte ale miturilor", carte publicata initial in limba engleza in colectia "World Perspectives" condusa de Ruth Nanda, este ulterior tradusa in limba romana de Paul G. Dinopol si publicata la editura Univers. Lucrarea este publicata intr-un singur volum de 193 de pagini structurate in 9 capitole.

Capitolul 1, "Structura miturilor" ne prezinta o distinctie clara intre mituri si istorie, afirmand ca o definitie exacta a mitului este greu de conturat insa cea mai potrivita abordare a sa fiind in termeni de "povestire a istoriei sacre"; "el relateaza un eveniment care a avut loc in timpul primordia, timpul fabulos al "inceputurilor".. Autorul continua cu prezentarea importantei miturilor in societati, cu functia si rolul informatiilor cuprinse de acestea.

Capitolul 2, "Prestigiul magic al originilor", se focuseaza pe caracterul cosmogonic al miturilor, aratand legatura dintre miturile cosmogonice si cele de origine, si rolul acestora in ritualuri de videcare a bolilor. Miturile asadar pot fi considerate leacuri sau modalitati de vindecare magica de catre societatile arhaice.

Capitolul 3, "Mituri si rituri ale innoirii" trateaza scenariul mitic-ritual al innoirii periodice a lumii, simbolizat pana in zilele noastre prin "Anul nou"-momentul unui nou inceput in care lumea se innoieste.Miturile innoirii prezinta scurgerea timpului ca o indepartare de "inceput" si o pierdere a perfectiunii initiale, explicand cum innoirea lumii nu poate avea loc decat dupa abolierea lumii actuale.

Capitolul 4, "Eshatologie si cosmogonie" face referire la miturile care relateaza momentele cunoscute sub denumirea de "sfarsitul lumii". Acestea prezinta ideea de degradare progresiva a cosmosului cu scopul purificarii si regenerarii lumii, in care tot universul e distrus cu exceptia unor supravietuitori atent selectati si insarcinati cu datoria de a reconstrui lumea. Toate civilizatiile si culturile au avut astfel de mituri, autorul afirmand ca pana si lumea moderna are miturile ei despre sfarsit.

Capitolul 5, "Timpul poate fi dominat" subliniaza ideea ca importanta sfarsitului nu consta in eveniment in sine sau in plasarea lui temporala, ci in certitudinea ca acesta "va veni" pe care o au consumatorii de mituri. Eliade ne prezinta si ideea freudiana asupra originii fiintei umane, coform careia psihanaliza contribuie la cunoasterea beatitudinii originare ale omului iar prin procese de amintire si "intoarcere in urma" se pot eradica traume experimentate in trecut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.