Mircea Eliade - La tiganci

Trimis la data: 2015-10-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_M
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Eliade reprezinta pentru spiritualitatea romaneasca una dintre cele mai remarcabile figuri, avand o vasta creatie, atat in ceea ce priveste lucrarile stiintifice, cat si pe taramul beletristicii. S-a nascut la 9 martie 1907, ca al doilea fiu al capitanului Gheorghe Ieremia, care, din admiratie pentru Ion Heliade-Radulescu, isi schimba numele in Eliade; deci, dupa cum se vede, numele i-a fost oarecum predestinat lui Mircea Eliade, acesta ajungand un veritabil savant.
Opera s-a, creata de-a lungul a sase decenii, cuprinde nuvele, romane("Isabelle si apele diavolului" - (1929), "Maitreyi"- (1933), "Maitreyi" si "Santier"), piese de teatru, literatura memorialistica, lucrari de indianistica, mitologie, folclor, etnografie, sociologie, antropologie, studii de istorie a religiilor("Tratat de istorie a religiilor" - Paris, (1949) si "Istoria credintelor si ideilor religioase").

Conceputa la Paris in 1859, nuvela intitulata "La tiganci" se incadreaza in suita literaturii fantastice care continua traditia unui fantastic romanesc regasit in basme: proza eminesciana ("Sarmanul Dionis") si in povestirile lui Caragiale ("La hanul lui Monjoala").
Opera este o nuvela fantastica, deoarece indentificam caracteristici ale acestei specii literare: prezenta lumii reala si ireale, alternanta profansacru, drumul initiatic al personajului, prezenta miturilor, a cifrelor simbolice evidentiate treptat de catre autor.

Nuvela este alcatuita din opt episoade. Ea evoca mitul iesirii din timp(mitul timpului ireversibil), mitul labirintului, al camuflarii sacrului in profan, mitul eroticului, mitul logosului si mitul mortii. Opera stabileste firul epic in Bucuresti in perioada interbelica profesorul de pian, Gavrilescu, se intoarce de la lectia predata nepoatei doamnei Voitinovici. Se urca in tramvai, asculta conversatia calatorilor in legatura cu spatiul cunoscut in Bucuresti prin numele de "La tiganci". Gavrilescu isi aminteste ca a uitat partiturile la eleva sa si coboara din tramvai pentru a se intoarce.

Caldura este tot mai mare, mintea este lenesa, iar eroul se simte tot mai molesit exclamand: "Gavrilescule, atentie, parca ai inceput sa imbatranesti, te ramolesti, iti pierzi memoria...".
Ca hipnotizat, eroul se trezeste in zona atat de atragatoare, intr-un spatiu umbros si racoros unde incepe, de fapt, secvanta irealului. Este intampinat de o batrana care ii cere 300 de lei, prezenta ce poate fi interpretata cu a cerberului care preia lumea mortilor. Apar apoi trei fete frumoase, numarul lor fiind cifra fatidica fundamentala a universului, cifra pe care se construiesc si basmele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.