Mircea Eliade - Maitreyi

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O directie a dezvoltarii romanului interbelic o constituie proza autenticitatii, care valorifica trairea cat mai intensa, in plan interior, de catre personaje a unor experiente personale variate, dar definitorii. De aici provine grija pentru exprimarea exacta a trairii, tradusa prin inserarea in romane a unor documente precum scrisori, jurnale, caiete, articole de ziar etc, ce au darul de a exprima sincer experiente de viata ,,adevarate". Este ceea ce se numeste tehnica narativa a ,,punerii in abis", de factura moderna.
Structurat in cincisprezece capitole, romanul ofera o dubla perspectiva temporala asupra evenimentelor: una contemporana desfasurarii faptelor si una ulterioara petrecerii acestora. Personajul-narator nu rememoreaza, ci raporteaza evenimentele la timpul prezent, dar si la felul in care le percepuse in momentul in care le traise, consultand jurnalul din timpul sederii la Calcutta (1929-1930).

Romanul abordeaza formula jurnalului, intamplarile fiind relatate la persoana I, din perspectiva subiectiva. Insemnarile zilnice ale personajului-narator sunt completate de comentariile adaugate intre paranteze, ulterioare producerii faptelor, care au scopul de a explica anumite aspecte notate in jurnal. Asemenea notatii sunt frecvente in roman: ,,Am avut o sufocare penibila de gelozie, de care mi-e rusine. (Nota. De fapt, nu eram prea indragostit atunci. Totusi eram gelos pe oricine o facea sa rada pe Maitreyi.)"Acestora li se adauga confesiunea eroului care, in timp ce scrie, retraieste povestea de iubire, analizand totul cu luciditate.

Conflictul central al romanului pune fata in fata doua civilizatii incompatibile: cea europeana si cea asiatica, lumi distincte, bazate pe mentalitati diferite. Acesta se traduce prin opozitia dintre europeanul Allan si bengalezul Narendra Sen, tatal Maitreyiei. Conflictul interior al personajului Allan este marcat prin opozitia dintre trairea intensa a iubirii si luciditatea autoanalizei.

Modalitatile de caracterizare a pesonajelor releva modernitatea romanului. Introspectia si monologul interior contureaza un chip memorabil. Maitreyi, personaj exotic, simbolizeaza misterul feminitatii. Portretul ei este realizat direct, de catre personajul-narator. La inceput, adolescenta bengaleza i se pare lui Allan urata, cu ochii ,,prea mari si prea negri", cu buzele ,,carnoase si rasfrante", cu bratul de o culoare stranie, bruna. Ulterior, cand Allan merge in casa inginerului Sen impreuna cu un prieten ziarist francez, care scria o carte despre India, impresia i se schimba: Maitreyi i s-a parut ,,mult mai frumoasa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.