Mircea Eliade - Romanul adolescentului miop Corigenta

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prima scriere a reputatului istoric al religiilor este "Romanul adolescentului miop", aparut din grija de a nu uita vremurile trecute: "Pentru ca am ramas singur, m-am hotarat sa incep chiar azi.Romanul adolescentului miop. Mircea Eliade este cea mai puternica, mai tenace si mai captivanta energie autoconstructiva din cultura romana.
Fragmentul capitolului "Corigenta" din manual, descrie o experienta extrema a autorului: ramane corigent la matematica. La fel ca in toate timpurile, invatatura provoaca o stare de inconfort existential, durerei groaznice de cap, un stres imens accentuat de mecanicismul invatamantului acelei vremi. Scopul corigentei pentru profesor era acela ca elevul sa se pregateasca mai bine, sa cunoasca mai bine detaliile acelui obiect subtil.

La scoala intre colegi el vrea sa se construiasca ca un geniu. Colegii nu-l inteleg el voind sa fie mai destept, mai superior decat ceilalti.
Venind vorba de scoala relatiile sale cu profesorii nu erau tocmai bune, adolescentul avand o atitudine neadecvata fata de examene si sistemul de invatamant.

Era un elev mediocru dand dovada de nonconformism, are o atitudine ostila fata de profesori considerandu-se mai bun ca ei, este superficial, refuza sa invete, intra in competitie cu profesorii dorind sa fie peste ei. Vrea sa-si construiasca singur personalitatea neavand nevoie de profesori; profesorului Vanciu vrea sa-i arate ca s-a inselat, fiind singurul pe care il admira fiind o piatra de incercare pentru el.

Asadar autorul a ramas asa cum a mai ramas si in alti ani corigent la matematica. Stia ca da examen asa ca si-a facut un program destul de riguros pe care ar dori sa il aplice dar intotdeauna exista ceva care sa-l deranjeze. Adolescentul isi face, plin de entuziasm un program prin care isi propune "in trei zile invat ce n-am invatat un an si scap..." Isi propune sa lucreze intens si sa ispraveasca trigonometria, algebra, binomul lui Newton si triunghiul lui Pascal. Nerespectand acest program, ramane corigent la matematica, isi propune sa o invete la vara si considerand ca "e foarte inteligent ceea ce fac..."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.