Mircea Handoca - Mircea Eliade Un urias peste timp

Trimis la data: 2013-01-19
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: anca_01980
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mircea Handoca este unul dintre cei mai importanti exegeti ai operei lui Mircea Eliade, dedicandu-se cu pasiune telului sau de a actualiza receptarea scrierilor eliadesti in spatiul cultural si literar romanesc.Cartea Mircea Eliade. Un urias peste timp, a aparut la Editura Orizonturi din Bucuresti,in anul 2008, prin intermediul ei scriitorul, propunandu-si sa realizeze o reactualizare a vietii marelui savant, cu adaugirile care se impun pentru o cat mai fidela perceptie a lui Eliade. Pasiunea, chiar idolatria pentru marele om de stiinta si scriitor se observa cu usurinta in numarul mare de articole publicate in revistele culturale romanesti si straine, dar si volume dedicate lui Mircea Eliade. Cateva volume de referinta in bibliografia eliadista ar fi: Excursie literara (1975), Mircea Eliade. Contributii biobibliografice(1980), Mircea Eliade.
Cateva ipostaze ale unei personalitati proteice(1992), Pe urmele lui Mircea Eliade (1996), Mircea Eliade. Biobibliografie (4 volume, 1997-1999, 2007), Convorbiri cu si despre Mircea Eliade (2000),Pro Mircea Eliade (2000), Eliade si Noica (2002), Mircea Eliade. O biografie ilustrata (2005), Jurnalul inedit al lui Mircea Eliade (2005), Noi glose despre Mircea Eliade (2007). El nu este doar critic si comentator al vietii si operei lui Mircea Eliade, este si principalul editor al scrierilor eliadesti. A contribuit de asemenea la editarea celor mai importante lucrari: volumele de publicistica, eseistica, memorialistica.

Obiectul cartii este prezentarea vietii lui Mircea Eliade intr-o ordine cronologica, pornind cu primele incercari literare din perioada liceului, parcurgand fiecare etapa a devenirii sale, atingand desavarsirea spirituala si finalizand prin ,, marea trecere".Volumul debuteaza cu cu primele incercari in domeniul literaturii, dar si in cel al stiintelor naturale, ale elevului de liceu Mircea Eliade. Facem cunostinta cu un tanar muncitor, serios, perseverent, cu o scanteie vizibila de genialitate si extrem de riguros, impunandu-si un program strict:,,Ce trebuie sa fac"

1. Sa-mi pregatesc zilnic lectiile, ca sa cunosc conceptiile didactice si sa pot sa le combat.
2. Sa citesc in fiecare zi o carte romaneasca sau sa incep sa continui alta.Critica se impune.
3. Sa traduc in fiecare zi o pagina din volumul A© Die gluckene Glocke A>> si sa notez cuvintele si cinci numere din manualul didactic.Cand am lectii de germana, a doua zi, nu se face nimic la aceasta.
4. Sa invat in fiecare dimineata 3 cuvinte frantuzesti, dar sa le invat.

5. Sa scriu in fiecare zi cel putin 10 pagini de literatura sau stiinta.Si transcrisul se socoteste.
6. Sa nu neglijez laboratorul, pianul si fanfara.
7.Tot timpul liber sa mi-l petrec printre carti sau animale.Sa nu pierd nici o secunda cu fleacuri.Gimnastica nu trebuie sa fac decat seara si la scoala.
8. Sa citesc inainte de a ma culca cate o pagina de educatie.Asa sa ma ajute vointa!
Mircea (p.15)
Aceasta rigurozitate si disciplina il va urmari intreaga viata pe Eliade, deoarce dorinta de autodepasire va fi continua si prezenta multilateral. In ciuda rezultatelor mediocre din perioada liceului, tanarul student se face imediat remarcat printr-o cultura vasta, un dezvoltat spirit enciclopedic, dar si o extraordinara capacitate de munca: ,, Lecturile in italiana, franceza, engleza si germana i se pareau firesti.Stilul de munca era deja format.Aceeasi vointa si indarjire, aceeasi dorinta de autodepasire, poate mai multa disciplina in studiu. Acesti ani sunt traiti cu febrilitate, la cea mai inalta tensiune.

E o A©ardereA>> continua, o pasiune titanica in absolut tot ce intreprinde: lecturi, calatorii, creatii personale, proiecte. Acum are loc primul contact cu strainatatea: Italia si Elvetia. Chiar daca nu ajunsese celebru, era foarte cunoscut si apreciat pentru cele peste 300 de eseuri de orientalistica, istorie a religiilor, filozofie, istorie si critica literara, romaneasca si universala. Imbogatise spiritualitatea romaneasca prin Itinerariul spiritual, definitivase Romanul adolescentului miop, si redactase urmarea acestuia, Gaudeamus. Toate acestea faceau ca Universitatea si lumea ei sa nu reprezinte - la fel ca pentru imensa majoritate a colegilor sai in primele saptamani de studentie - o terra incognita." (p. 39)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.