Mircea Moraru - Povara bunatatii noastre

Trimis la data: 2007-03-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 4806
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 368
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vocea de şef. fiind o fire contradictorie din copilărie, se mişcă după mo traiectorie a sa în viaţă, însă din momentul cînd îl întîlneşte pe Onache Cărăbuş, autorul îi corectează mereu prin socrul său orientarea şi felul de a fi.
. Despre felul lui aparte de a se manifesta şi a-şi afirmă eul nu-i greu să ne convigem, însă e mai greu să luăm o atitudine fermă şi să-l convigem, însă e mai greu să luăm o atitudine fermă şi să-l condamnăm, fiindcă el ne cade tuturor cu tronc la inimă. Şi Mircea după ce absolveşte şcoala primară, vrea să afirme ceva din caracterul îndărătnic al părinţilor, însă suferă eşec.

Din război se întoarce cu fotografia domnişoarei cehe, lucrează cîţiva ani tractorist, apoi e pasionat de vîrtecuşurile slujbelor. Această ar fi linia externă a evoluţiei caracterului eroului, dar mai există linia interioară, care nici pe departe nu poate fi prezentă liniar. Întorsătura ce-o remarcăm în evoluţia lui Mircea Moraru nu mai este un rezultat al logicii artistice a caracterului. Mircea într-o bună zi s-a pomenit cosaş, şi nu că aşa, dar un cosaş în toată puterea cuvîntului, că rămînea miriştea ca rasă cu bricul în urma lui.

Cu cîştigurile de la coasă s-a dus l-a iarmaroc de şi-a cumpărat o coasă nouă, ca să fie a lui. Singur şi-a ales-o, şi-a bătut-o, şi a potrivit-o în cosie, şi le-a nimerit pe toate atît de bine, că veneau vecinii să se mire de-o asemenea coasă.

Mircea Moraru ostaşul biruitor, participant la eliberarea Europei de sud fascism, se întoarce acasă radios înaripat, gata de lucruri mult mai mari, el autodepăşeşte. Mircea Moraru se întoarce la vatră nu numai ostaş de profesie, cu braţele înstrăinate de munca cîmpului, ci şi cu alte idei şi cu alţi ochi vede căsnicia altfel îi apare Nuţa.

Mircea umbla cu mîinile în buzunar, urmărind cum toate cele din jur ba se înmulţesc ba iarăşi se adună grămada. Meliţat ca un fuior de cînepă, făcut una cu pămîntul, Mircea zăcea şi era de mirare că aceasta pojghiţă de om mai suflă. Sufla însă, şi asta însemna, că bătălia încă n-a luat sfîrşit. S-a lăsat zdrobit ceea ce fusese adunat din lut, dar omul nu e numai trup, omul e şi suflet. „Mircea Moraru purta şi el o lume a lui.

A adunat-o fir cu fir, mulţi ani şi acum, trecut de patruzeci, cînd s-a pomenit singur în cîmp, a început să frămînte şi a rămas uimit, căci, doamne, cîte mai erau acolo ! Şi mai avea cu el nespusele farmece ale unei femei, dulcea ciripeală a primului copil, copilul tău, aprimea glodurilor de toamnă, căldura brazdelor proaspete, gustul apei unei fîntîni din care au băut cu toţi ai casei ani de zile.

Ciutura ia fost întodeauna dragă şi Mircea de mic s-a obişnuit a-şi alege din mulţimea din jur un tovarăşi ca să prietenească, să-l asculte, să înveţe de la dînsul. Cît a fost mic, în sufletul lui dominase chipul maicii sale, apoi alături de ea a răsărit învăţătorul Miculescu. Cum s-a ridicat flăcăuan, a început a purta cu el felul de a judeca al tuturor vecinilor, în armată se punea la cale cu tatăl său, iar după ce s-a întors de la război, multă vreme a gospodărit cu camarazii de prin tranşee.

Mircea s-a înstrăinat de sat, s-a supărat pe sat, s-a izolat de sat, ca să păstreze în sine valorile cele de odinioară – dragostea de pămînt, dragostea de muncă cîmpului, care a fost din străbuni unica şi tradiţională profesie de credinţă a plugarului. Mircea Moraru ajunge un împărat cu viaţa, un resemnat, fapt pînă la urmă e condamnat de colectivitatea satului (de Ciutura).

Mircea Moraru din copilărie „visa unul şi acelaşi vis...că merge pe drum şi găseşte o pungă”, că fiind adolescent el nici armăsarul învăţătorul Miculescu nu s-a temut să-l oprească, numai ca să afle cum va fi cu promisiunea făcută elevilor „să-i facă boieri” să umble „cu brişca” că pe flăcăul Mircea „nu-l ademenea deloc bezna senină în care nu poţi trage nici o brazdă, nu poţi semăna, nu poţi ieşi la seceriş.

Îi plăcea mult mai mult pămîntul, era gata în orice clipă să se încaere pentru haturi” că anume „pentru aceste 3 hectare a devenit ostaş în armata Sovetică a făcut un război lung, a colindat o jumătate de lume, a ajuns pînă la Berlin”, Mircea şi-a legat meseria de gard, întorcîndu-se la pîinea bunurilor şi străbunilor săi” Mircea rămîne eroul complex o fire contradictorie, în sufletul căruia se dă mereu o luptă acerbă între ceea ce brea să fie el, între norma lui de conduită în toate cele şi „viaţa cum este ea”, între faptele sale şi felul cum le va aprecia, aproba sau dezaproba Nuţa, Cărăbuş, Ciutura Mircea Moraru nu poate fi învinuit sau blamat pentru că ceea ce face el nu este cum trebuie.

Marea tragedie a lui Mircea Moraru constă în faptul că este „vărsat” dintr-o categorie socială în alta, din plugar ajunge intelectual, e printre intelectulii de la sat din prima generaţie, care nu aveau încă formate normele lor de conduită şi de muncă cu oamenii Mircea care aidoma lui Cărăbuş în toate situaţiile vieţii avea un fel refractar faţă de sine şi de toate cele din jur, un pic de zemflea şi de ironie, ce-i ajutau permanent să judece treaz ce se întîmpla cu el. Mircea rămînea pe poziţia ostaşului de partea căruia este adevărul istoric şi biruinţa, el şi prin gest şi prin vorbă în fond parodiază felul care întruchipează prin sine esenţialul general.

Tot Mircea ne este prezentat ca un brav ostaş sovetic, îndrăzneţ, neînfricat, dar fără armă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.