Mircea cel Batran

Trimis la data: 2011-03-08 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 512
Autor: Dema Simina Dimensiune: 1204kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sotia lui Mircea a fost doamna Mara, al carei chip se pastreaza la schitul Bradet. Stiri directe asupra ascendentei acesteia nu au parvenit, insa prin interpretarea altor documente, in care este infatisata ca mare proprietara de terenuri in Ungaria, majoritatea specialistilor accepta descendenta acesteia din familia de Cilly, de origine germana din Carintia[10][11]. Prin aceasta s-ar explica in plus anume afirmatii in legatura cu inrudirea dintre Mircea si Vladislav Iagello, acesta din urma casatorit a doua oara cu Ana de Cilly[12]. Cu regele polon Mircea mai avea doua legaturi indepartate de rudenie, pornite de la Nicolae Alexandru[13]. Doamna Mara a murit inainte de 1427, insa la 22 iunie 1418 inca mai era in viata.

Pomelnicele manastirilor Tismana si Arnota mentioneaza o a doua sotie a lui Mircea, doamna Anca. Se pare ca Mircea a avut un frate mai mic, jupan Staico, mentionat intr-un singur document de danie al domnitorului pentru manastirea Snagov. Mircea a avut mai multi fii, caci - spun Ducas si Chalkokondyl - "ducand o viata liberala, a avut multi copii naturali", "care dupa moartea lui s-au apucat sa se lupte intre ei pentru domnie".

Mihail, asociat la domnie in 1408, moare in 1420. Alti urmasi, care au ajuns pe tronul Tarii Romanesti, sunt Radu Prasnaglava (m. 1427?), Alexandru Aldea (m. 1436?) si Vlad Dracul (m. 1447). Un fiu cu nume necunoscut a fost luat ostatec la turci in 1417. In cronici mai sunt pomenite doua fiice ale lui Mircea: Ana (casatorita cu marele celnic Radic) si inca o fata (casatorita cu sultanul Musa Celebi) al carei nume nu este cunoscut.

Dintre nepotii lui Mircea, fiii lui Dan I, sunt de amintit Dan al II-lea care va ajunge sa si domneasca, Ioan aflat in 1397 la Raguza si probabil Vlad Uzurpatorul. Anumiti istorici il considera pe Vlad ca fiind fiul lui Radu, deci frate cu Mircea.

II Domnia lui Mircea
Numele lui insemna "Mircea cel Vechi" (din batrani, din trecut), insa odata cu evolutia limbii a ajuns sa-si piarda sensul initial, deoarece numele in sine s-a pastrat neschimbat. Supranumele "cel Batran" (in slavona: starii) presupune, in general, in limbajul de cancelarie medieval primul domnitor cunoscut cu acest nume. Intrucat in Tara Romaneasca nu se obisnuia numerotarea domnilor, ca in Occident, Mircea a primit acest nume postum pentru a fi deosebit de nepotul sau Mircea al II-lea si de Mircea Ciobanul, care a domnit in secolul al XVI-lea.

Mircea urca pe tron dupa moartea fratelui sau Dan, petrecuta la 23 septembrie 1386. El gaseste Tara Romaneasca in plin proces de dezvoltare datorita politicilor intelepte promovate de inaintasii sai si va continua consolidarea economiei, Armatei, Administratiei si Bisericii[17][18]. Rezultatele obtinute ii vor permite sa reziste tendintelor de expansiune ale Regatului Ungar si ale Poloniei, care urmareau in special acapararea gurilor Dunarii, si sa stavileasca fortele otomane aflata in plina expansiune in Balcani.

III Politica Interna
Mircea ajunge sa stapaneasca un vast teritoriu, pe care il va organiza intr-o forma centralizata, sub autoritatea domniei care era stabilita la Curtea de Arges. Din 1408 il va asocia la domnie pe fiul cel mare, Mihail I, acesta avandu-si curtile la Targoviste.

Economia tarii este intarita prin masuri privind sistemul de impozite si taxe, prin emiterea de moneda in cantitati suficiente si cu valori potrivite, precum si prin stimularea schimburilor comerciale cu tarile vecine cu care incheie tratate si privilegii in acest sens. Se infiinteaza noi surse de venit in urma deschiderii minelor de arama, in timp ce productiile de cereale, animale si sare cresc.

Administratia este organizata centralizat, punandu-se accentul pe sfatul boieresc alcatuit in principal din dregatorii curtii. De asemenea, se inmulteste numarul functionarilor insarcinati cu adunarea impozitelor si judecarea pricinilor si le sunt stabilite clar jurisdictia precum si datele pentru strangerea darilor.

Armata este organizata in oastea cea mare, alcatuita in principal din tarani, si oastea cea mica sau curtea. Este de semnalat faptul ca Mircea pastreaza dreptul de oaste asupra satelor scutite si se pare ca reactiveaza aceasta obligatie pentru ohabele create de domnii anteriori. In paralel, inzestreaza armata cu arme si intareste sau infiinteaza cetati in punctele strategice ale tarii.

Mircea ctitoreste o serie de manastiri si biserici pe intreg cuprinsul tarii, care vor deveni in timp centre de cultura prin activitatea copistilor si caligrafilor, precum si prin crearea scolii de pictura religioasa si activitatea zugravilor acestora. In 1401, mitropolitul Tarii Romanesti primeste titlul de "exarh al plaiurilor", avand astfel jurisdictie si asupra credinciosilor din Ardeal

IV Politica Externa
In timp ce organiza tara, Mircea a fondat si aliante solide pentru a-si mari sansele de a pastra independenta tarii. A pastrat relatii stranse cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, bazate pe interesul reciproc in lupta impotriva extinderii Imperiului Otoman. Trebuie mentionat faptul ca Mircea a fost vasalul regelui ungar, care i-a recunoscut ca feude ducatele Fagaras, si Amlas si Banatul de Severin; in plus i-a mai acordat castelul Bran si domeniul Bologa cu 18 sate[19].

Cu toate ca juramantul de credinta nu s-a pastrat pana in zilele noastre, aluzii la existenta acestuia se regasesc in tratatul militar intre cele doua tari, incheiat la Brasov in 1395[20].
Domnitorul muntean a stabilit o alianta cu voievodul Petru Musat al Moldovei inca din 1389[21]. Prin intermediul lui Petru I, domnul Moldovei, a reusit in 1389 sa incheie cu regele Vladislav al II-lea al Poloniei o alianta indreptata impotriva lui Sigismund de Luxemburg, in cazul in care acesta din urma ar fi pornit un razboi cu una din cele doua tari.

Tratatul a fost innoit in 1404, cu termeni mai putini precisi. Dupa intrevederea din 1406 de la Severin, in care regele Sigismund i-ar fi cerut lui Mircea cetatea Licostomo[22], relatiile dintre Ungaria si Tara Romaneasca se inrautatesc. Pentru a contracara o eventuala campanie militara a regelui ungar, domnul muntean reinoieste in 1410 tratatul cu Polonia.

In 1400, Mircea il indeparteaza de la tronul Moldovei pe Iuga Ologul si il impune ca domn pe Alexandru cel Bun, fiul lui Roman Musat. Pana la moartea voievodului muntean, relatiile dintre cele doua tari vor ramane cordiale. Mircea a mai intretinut relatii de buna vecinatate si cu regii/tarii din sudul Dunarii[23]. In perspectiva caderii Dobrogei sub stapanirea otomana, ceea ce i-ar fi adus inamicul in zona porturilor dunarene, Mircea preia initiativa si o alipeste Tarii Romanesti in 1388.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.